HAVARIJA KOD DUBROVNIKA

MINISTAR BUTKOVIĆ ODJURIO U DUBROVNIK NA SASTANAK S POTRAŽNIM TIMOVIMA Potraga za nestalima otežana: 'Vjetar puše, more je nemirno...'

 Nikša Duper / CROPIX

NOVO 11:24 - Sinoć u 21 i 20 sati dogodila se teška pomorska nesreća. Motorni brod Danče je išao prema Mljetu, a gumenjak iz uvale prema Brsečinama, kada je došlo do sudara. Poginule su dvije osobe, dvije su ozlijeđene, a za petero se još uvijek traga. Izražavam žaljenje i sućut obiteljima - kazao je ministar Oleg Butković nakon što je stigao u Dubrovnik.

- U ovom trenutku traganje i spašavanje se koordinira Lučka kapetanija i Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje na moru. Sudjeluje devet plovila i nešto privatnih brodica, helikopter i ronioci. Bili smo tamo, otežano je zbog južnog vjetra čija je snaga od 25 do 30 čvorova. Dosta je valova i to sve skupa otežava potragu jer more nosi - kazao je ministar i dodao kako istragu vodi državno odvjetništvo u suradnji s MUP-om, a sigurnosnu istraga vodi Agencija za istraživanje nesreća u pomorskom prometu.

- Nadam se da će se ovih pet osoba što prije naći - kazao je i napomenuo kako je poznat identitet nekih osoba, a nekih još nije te kako su obitelji identificiranih osoba obaviještene. Nije htio detaljnije komentirati nesreću.

Gumenjak je bio dužine sedam metara, a u pomoć stiže još brodova iz Ploča i s Hvara i kako je potragom pokriven cijeli Koločepski kanal.

Kapetan Mato Kekez iz Lučke kapetanije Dubrovnik je kazao kako je brod Danče je bio potpuno ispravan i kako nije istina da je bio neoznačen i neosvijetljen.

- Danča sada sudjeluje u potrazi skupa sa plovilima policije i privatnim brodicama - kazao je.

Letačka posada Eskadrile transportnih helikoptera (ETH) 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) uključila se u jutarnjim satima s helikopterom Mi-8 MTV u akciju potrage i spašavanja za nestalim osobama na širem području Koločepskog kanala u dubrovačkom akvatoriju.

Uz letačku posadu u helikopteru se nalaze i pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja, a zahtjev za angažiranjem helikoptera stigao je iz Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru, MRCC (Maritime Rescue Coordination Centre).

-------------------------------

U pomorskoj nesreći koja se dogodila u utorak navečer u Koločepskom kanalu, u sudaru broda Lučke kapetanije Dubrovnik i gumenjaka na kojem je bilo devet osoba, kako se neslužbeno doznaje, poginulo je dvoje ugostitelja iz jednog restorana s otoka Šipanu, za pet osoba s gumenjaka još uvijek se traga, dok je dvoje ozlijeđeno.

Ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković otišao je jutros u Dubrovnik sa suradnicima, državnom tajnicom za more, Majom Markovčić Kostelac i pomoćnikom ministra ispred Uprave sigurnosti plovidbe, kapetanom Sinišom Orlićem, gdje se sastaje s voditeljima potražnih timova.

Izjava za medije ministra Butkovića o tijeku koordinirane potražno - spasilačke akcije i potrage za nestalima najavljena je za 11,15 sati u Luci Gruž, na molu Petka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:39