PRIHVAĆENI ZAHTJEVI SINDIKATA

MINISTAR ĆORIĆ 'Mi smo ovdje zbog građana, jasno smo čuli stav njih 700.000. Mislimo da je ova odluka racionalna i dugoročno dobra'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 19.09.2019. u 21:12

Zagreb, 130219. Trg svetog Marka, Sabor.
Pocetak 11. sjednice Sabora RH.
Na fotografiji: Tomislav Coric, rasprava o privatizaciji INA-e.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadić / CROPIX

Tomislav Ćorić

 

Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike, bio je u četvrtak gost Dnevnika N1 televizije.

"Jasno smo čuli stav preko 700.000 građana, mi smo ovdje zbog građana i zato je došlo do odluke da usvojimo zahtjeve inicijative '67 je previše'. Mirovinska reforma je imala čitav niz stavki poput vraćanja umirovljenika na tržište rada i ništa od toga nije dovedeno u pitanje prihvaćanjem zahtjeva sindikata", kaže ministar Tomislav Ćorić u razgovoru za N1.

Kaže da su spornu dobnu granicu za odlazak u mirovinu naslijedili od SDP-a, ali kroz 700.000 potpisa su dobili potvrdu da je rad do 67 godina ipak previše.

Tvrdi da će jaz između uplata i isplata u mirovinski sustav biti sve veći i da se to mora riješiti povećanjem zaposlenosti.

Za 45 milijardi za koje su tvrdili da će biti dodatni financijski trošak ako prođe referendum kaže da je to bila projekcija do 2040. godine i da će oni promovirati kroz izmjene Zakona o radu da oni koji žele mogu ostati u svijetu rada dulje ako žele.

"Takvom akcijom u dugom razdoblju ovaj financijski moment od 45 milijardi će biti znatno manji", uvjerava ministar.

Na pitanje zašto nisu čuli građane na početku prikupljanja potpisa kaže da su bili suočeni s negativnom kampanjom oko mirovinske reforme.

"Onog trenutka kada smo shvatili koliko je potpisa, u tom trenutku je bilo pitanje treba li ići u smjeru referenduma ili uvažiti želje 700.000 ljudi. Mislimo da je odluka racionalna i dugoročno dobra", smatra Ćorić.

Na pitanje je li se do ove odluke došlo kako se ne bi tijekom predsjedničke kampanje spominjao referendum i time možda naštetilo šansama Kolinde Grabar Kitarović kaže:

"Ne vidim kako i na koji način izmjene u mirovinskom sustavu i radnom zakonodavstvu mogu utjecati na izbor Kolinde Grabar Kitarović na predsjedničkim izborima".

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo