ZDRAVKO MARIĆ

MINISTAR FINANCIJA O HRVATSKOJ BRODOGRAĐEVNOJ KATASTROFI 'Radnici kažu da su izigrani, to mogu reći i porezni obveznici'

Zdravko Marić
 Goran Mehkek / CROPIX

Ministar financija Zdravko Marić u emisiji HRT-a Tema dana upitan tko je kriv za katastrofalno stanje u brodogradilištima je odgovorio: - Kao što je i državni odvjetnik rekao, možda je to već i previše često korištena uzrečica, da određene institucije rade svoj posao. To je u njihovoj ingerenciji, što i na koji način će se dalje događati vidjet ćemo. Ja u svakom slučaju mogu reći, još od onog trenutka kada je Ministarstvo financija Vladi uputilo, a Vlada u okviru zaključka usvojila Izvješće o stanju ukupnih jamstava, dakle 4,3 mlrd. kuna ukupno je izdano jamstva za Uljanik grupu. Dobar dio njih ima onaj predznak činidbenih jamstva - dakle kupac ugovori gradnju broda, kupac daje određeni iznos avansnih plaćanja unaprijed prilikom gradnje broda, ali u isto vrijeme traži kontragaranciju. U pravilu se kontragarancija traži 80% od države, a 20% je komercijalni dio. Sve je u redu u situacijama kada se brod napravi, kada se isporuči i kada se ta jamstva otkažu. Međutim, u nemalom broju slučajeva, i u tom izvješću je jasno naznačeno da su se zapravo ugovarali brodovi, povlačili novci, a do gradnje broda nije došlo i došlo jer do aktivacije državnih jamstava. S jučerašnjim danom ukupno smo po pitanju tih jamstava platili 3,1 mlrd. kuna, što znači da je još ostalo nekakvih 1,2 do 1,5 mlrd. kn. S obzirom da država ne jamči samo na glavnicu nego i na kamate i razne troškove, računam da ćemo još biti u obvezi platiti 300 do 500 milijuna kuna jer nam još uvijek predstoji jedna mogućnost spašavanja broda jaružara ukupne vrijednosti preko 900 milijuna kuna za koje je evidentno da će biti potrebno uložiti nešto da bi se spasilo.

Premijer je ministrima financija i gospodarstva dao u zadatak da izračunaju koliko bi stajalo restrukturiranje, a koliko stečaj. Što je ministar Marić predložio premijeru?

- Danas ima dosta u javnosti konfliktnih stavova. Predsjednik Vlade je zatražio analizu. Ministarstvo financija, nije samo ovo slučaj, uvijek pomno analizira i promatra, analiza je u završnoj fazi i uskoro će biti prezentirana premijeru, Vladi, koalicijskim partnerima i svima kojima treba biti predstavljena jer upravo kroz tu analizu treba sagledati ovu cjelokupnu problematiku. Dakle 3,1 mlrd. je plaćeno u zadnja dva mjeseca, u proteklih 25 godina čak je 35 milijardi kuna plaćeno u brodogradnju, ne samo u Uljanik grupu, nego u cjelokupnu hrvatsku brodogradnju, rekao je Marić.

Na pitanje tko bi odgovoran dao još 10 milijardi, ministar Marić je kazao da "kod takvog pitanja ili odgovora na to pitanje treba gledati širi kontekst". - Koliko ta brodograđevna industrija kontribuira u industrijskoj proizvodnji, u izvozu, u BDP-u, u proračunu, kakvi su globalni trendovi. Nedavno su se dva najveća južnokorejska brodogradilišta spojila kako bi odgovorili konkurenciji iz Kine. To su sve elementi koje mi u toj analizi vodimo jer stvar nije tako jednostavna, kazao je Marić.

Što bi ministar financija poručilo radnicima Uljanika? - Teško je zaista poslati bilo kakvu poruku. Od početka sam na ovoj temi vrlo otvoren, vrlo jasan i vrlo konkretan s brojkama. Iz izlaganja radnika doznaje se da se osjećaju izigrani od strane Vlade, u isto vrijeme sam siguran da brojni porezni obveznici mogu koristiti isti glagol, odnosno istu karakterizaciju da su također izigrani, s obzirom da je, ne njihovom krivnjom, u zadnja dva mjeseca plaćeno 3 mlrd. kuna za nešto što nikad nije isporučeno ili napravljeno. Ovako jednu kompleksnu odluku Vlada promatra, razmišlja, razmatra, koji će konačni stav biti to ćemo vidjeti, odgovorio je Marić u HRT-ovoj emisiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:33