EKONOMIJA U DOBA KORONE

MINISTAR GOSPODARSTVA: KAKO ĆEMO SPAŠAVATI PODUZETNIKE 'Ako ne bude druge, rezat će se plaće u javnom sektoru. Takva solucija je u procesu analize'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 19.03.2020. u 23:52

Zagreb, 311018.
Hotel Westin.
Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije potpisala je sporazum o suradnji za provedbu financijskog instrumenta Ograniceno portfeljno jamstvo iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova.
Na fotografiji: Darko Horvat.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX

Darko Horvat

Ministar gospodarstva Darko Horvat u RTL Direktu govorio je o mjerama koje će uvesti Vlada kako bi poduzetnicima pomogla u borbi protiv utjecaja epidemije koronavirusa na gospodarstvo.

Kazao je kako u kontinuiranom razgovoru s poduzetnicima sluša stvarne i realne probleme te da se predlaže realne i provedive mjere.

"Ako ste vlasnik frizerskog salona i imate šest djelatnika ili djelatnica, molim vas da im ne date otkaz. A Vlada će za te vaše radnike osigurati minimalnu plaću, a vi ako ste u mogućnosti, tu minimalnu plaću možete nadodati s određenim iznosom da ona ne bi bila samo minimalna, već i veća od minimalca", kazao je Horvat.

Tvrdi i da je Hrvatska udruga banaka predložila ideju s kojom su se u Vladi složili.

"Ako ste prošlu godinu završili kao klijent banaka A ili ako ste imali dobro godišnje financijsko izvješće ili ako ste bili u svim svojim financijskim pokazateljima do kraja prošle godine dobri, onda ćemo vas mi kao takve dobre tretirati i tijekom 2020. svjesni činjenice da ste upali u poteškoće upravo zbog širenja koronavirusa", kazao je Horvat i svim poduzetnicima i zaposlenicima u Hrvatskoj poručio da će svi imati priliku dokazati zašto su upali u poteškoće.

"To ćemo učiniti vrlo brzo i fleksibilno i ovaj minimalac niti je zadnja, a niti jedina mjera za njihove zaposlenike", kazao je Horvat.

Odgovorio je i misli li da će se na kraju morati otpisati neki dugovi koji će nastati nakon što je uveden i moratorij na kredite.

"U ovom je trenutku najbitnije da nema obveze. Što će se dogoditi za tri ili šest mjeseci, to ćemo vidjeti. Koja će biti dubina ove krize ćemo vidjeti kada zbrojimo ukupni efekt. Bitno je da uz to što smo anulirali obvezu plaćanja pojedinih obveza, mi stvaramo dodatne linije kreditiranja i ubrizgavamo dodatnu likvidnost u poduzetništvo.

Već od ponedjeljka HAMAG-BICRO kreće s dodatnih 114 milijuna kuna plasmana mikro i malih zajmova, za otprilike dva tjedna novih 380 milijuna", kazao je Horvat i dodao kako mjerama poticanja žele zaustaviti dijeljenje otkaza.

"Želimo dati priliku da umjesto da troše svoju vlastitu akumulaciju ili posuđuju od kolega novac, dati priliku jeftinim, brzim i fleksibilnim kreditnim linijama da se osigura dodatna likvidnost", kazao je Horvat te dodao da bi jedna od mjera mogla biti i otpis rata kredita građanima.

Ministar nije želio komentirati katastrofične najave da bi moglo biti čak i 100.000 otkaza. "Kada pogledamo što se dogodilo Italiji, što se događa Španjolskoj i uređenim gospodarstvima kao što su Njemačka i Austrija, koje u ovom trenutku trpe daleko veće posljedice nego što sada je u Hrvatskoj, ne bih volio biti prognostičar nekakvih čudnih ili teških okolnosti, ali sam svjestan činjenice od prvog dana, da će gospodarski ponor u Hrvatskoj biti, da će stradati gotovo svi aspekti hrvatskog gospodarstva", kazao je Horvat i dodao da po sustavu fiskalizacije neki segmenti gospodarstva u krizi bilježe dobre parametre poslovanja.

Kazao je da se moraju definirati jasni kriteriji po kojima će država pomagati poduzetniku i radniku koji će eventualno završiti na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje. Kazao je i da se u ovoj krizi veliki dio proračuna gospodarstva troši na nabavu robe i usluga za normalno funkcioniranje stožera civilne zaštite.

Kazao je da će u naredna dva ili tri mjeseca najteže biti realnom sektoru. "Svjesni činjenice da u ovom trenutku su i izvoz gotovih proizvoda i uvoz repromaterijala došao u jednu usporenu dinamiku, najviše problema ima realni poduzetnički sektor. Ne samo uslužni već i sama proizvodnja, prerađivačka industrija i izvozna industrija", rekao je Horvat na pitanje gdje će biti najteže osigurati plaće.

Odgovorio je hoće li razmišljati i o smanjenju plaća o javnom sektoru. "U ovom trenutku i takva solucija je u procesu analize i razrade. Ako druge metode neće biti i plaće u javnom sektoru će se rezati", rekao je Horvat.

Dodao je kako će horizontalnom mjerom ići i prema javnom sektoru, kao što su išli i prema realnom sektoru. Na pitanje očekuje li otpore, rekao je da je siguran da su građani svjesni situacije u kojoj bi Hrvatska se mogli naći, ako kriza potraje tri ili četiri mjeseca.

"Apeliram na odgovorno ponašanje svih pojedinačno, a prvenstveno poduzetnike molim da ne otpuštaju radnike, ako baš nisu u takvoj situaciji", kazao je Horvat za RTL Direkt i dodao da je ovo samo prvi set mjera koje će se nadograđivati.

Izdvajamo