DO SPLITA ZA 180 KN

Ministar Hajdaš Dončić potvrdio: Cestarine poskupljuju za 15 posto, ali ako kupite ENC uređaj cijena ostaje ista

Srđan Vrančić / CROPIX

ZAGREB - Cijena cestarine na autocestama kojima upravljaju Hrvatske autoceste i Autocesta Rijeka -Zagreb poskupljuje za 15 posto. Tako će za vožnju od Zagreba do Rijeke cijena cestarine iznositi 69 kuna, a od Zagreba do Splita 180 kuna.

No, ukoliko u razdoblju od 1. do 30 lipnja kupite ENC uređaj za 1,25 kuna i napunite ga sa 500 kuna, cijena cestarine vam se neće povisiti, a dobit ćete i bonus od 50 kuna, objavio je danas ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić.

Za one koji već imaju ENC uređaj također ostaje sadašnja cijena cestarine a nakon 1. lipnja im ostaje mogučnost da svoj uređaj nadopune sa minimalnih 100 kuna kao i sada. Akcija ENC za kunu traje do 30. lipnja, a ukoliko bude velikog interesa akcija će se i produžiti.

Ovim podizanjem cijena HAC do kraja godine planira uprihoditi oko 100 milijuna kuna, a ARZ oko 47 milijuna kuna.

Direktori HAC-a i ARZ-a Damir Guštin i Željko Denona tvrde kako je ova odluka donijeta kako bi se privukli vozači na korištenje autocesta. U ministarstvu prometa ne očekuju podizanje cestarina na Istarskom ipsilonu i na autocesti Zagreb - Macelj.

Ministar Hajdaš Dončić je kazao kako je zadovoljan planom restruktuiranja tvrtki HAC i ARZ . No, tvrdi on, njihov plan oporavka nije moguć “bez malog povećanja cijena cestarine za povremene korisnike autocesta”.

U prvoj fazi restruktuiranja iz ove dvije tvrtke će se izdvojiti sektori naplate i održavanja i spojiti u jednu tvrtku. Također se planira smanjenje zaposlenih. U HAC-u za dvjestotinjak, a u ARZ-u za šezdesetak ljudi.

Izdvajamo