ZBOG NAVODNIH TEŠKIH PROPUSTA

MINISTAR HASANBEGOVIĆ SMJENJUJEMIRJANU RAKIĆ! Ravnateljica Agencijeza elektroničke medije bit će razriješenatri godine prije isteka mandata

Arhiva EPH

Vijeće se, kako doznajemo, raspušta zbog navodnih teških propusta u radu i neispunjavanja plana za 2014.

Vlada će na današnjoj sjednici predložiti Hrvatskom saboru da ne prihvati Izvješće o radu Vijeća za elektroničke medije i Agencije za elektroničke medije za 2014. godinu, a neprihvaćanje tog izvješća, kako neslužbeno saznajemo, samo je uvod u raspuštanje Vijeća kojem je na čelu Mirjana Rakić.

Niz nepravilnosti

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović kratko nam je poručio da će o prihvaćanju ili neprihvaćanju Izvješća odlučivati saborski zastupnici te da ne može govoriti o razlozima zbog kojih je Vlada dala negativno mišljenje o radu ove Agencije.

- Sve će uskoro biti poznato - rekao nam je Hasanbegović.

Kako smo doznali, Vlada je odluku o neprihvaćenju Izvješća donijela zbog niza nepravilnosti u radu te državne agencije i teških propusta, ali i zbog neispunjenja ciljeva koje si je Agencija zadala u planu programa za 2014.

Radmanova smjena

Vladajući smatraju da je to dovoljan razlog i da se raspusti Vijeće, kako nam je objasnio jedan saborski zastupnik iz Domoljubne koalicije, i to unatoč činjenici da nekim članovima mandat istječe tek 2017., a primjerice Mirjani Rakić 2019. godine.

- Kako drugačije objasniti činjenicu da Vijeće u svoj plan i program za 2014. stavlja nadzor nad korištenjem pristojbi HRT-a, a taj nadzor uopće ne obavlja. I onda imamo situaciju da se tek na temelju NO HRT-a pokreće razrješenje Gorana Radmana. NO mu je jasno dao do znanja da je obavezno vođenje odvojenog unutarnjeg računovodstva na javnu i komercijalnu djelatnost, pri čemu svi troškovi i prihodi moraju biti pravilno dodijeljeni ili razdijeljeni na temelju dosljedno primijenjenih i objektivno opravdanih načela troškovnog računovodstva. To je utvrdilo i Vijeće za elektroničke medije u svojemu dopisu NO-u 2015. Stoga je čudno što to isto nisu napomenuli i u 2014. Jer ili nisu znali ili nisu željeli znati - objašnjava naš sugovornik.

Sukob interesa

Osim toga, kako doznajemo, sporna je i činjenica što je u Vijeću tijekom 2014. dužnost obavljala i Gordana Simonović, koja je od 1. svibnja do 31. prosinca 2014. bila i članica Upravnog vijeća Hine. Povjerenstvo za sukob interesa je 18. prosinca 2014. donijelo odluku prema kojoj je Simonović u sukobu interesa jer, kako se navodi u obrazloženju odluke, “člankom 13. stavkom 1. ZSSI-ja propisano je da dužnosnik, za vrijeme obnašanja dužnosti na koju je izabran odnosno imenovan, ne smije obnašati drugu javnu dužnost, osim ako je zakonom drugačije propisano”.

Povjerenstvo navodi kako je u isto vrijeme primala plaću i naknadu, na što nije imala prava te je Gordani Simonović izrekla sankciju u iznosu od 12.000 kuna.

Za komentar smo zamolili i Mirjanu Rakić, no iz Agencije su nam javili da nemaju saznanja o “ovim navodima”.

HTV1 vodit će Ružica Renić, a HTV4 D. Majić

Jozo Barišić novi je vršitelj dužnosti ravnatelja Programa na HRT-u, a Saša Runjić jučer je razriješen te dužnosti. Prema priči koja kola zagrebačkim Prisavljem, v.d. ravnatelja Siniša Kovačić jučer se ujutro s Runjićem dogovorio da on svoj mandat prepusti Barišiću, s tim da bi Runjić ostao raditi na HTV-u. Prije razrješenja Kovačić je od Runjića, neslužbeno doznajemo, zatražio očitovanje zbog prijenosa 45-minutne press konferencije bivšega glavnog ravnatelja Gorana Radmana, za koju je Vijeće HRT-a na sjednici u ponedjeljak zaključilo da je to bio programski propust.

Barišićevim dolaskom na mjesto v.d. ravnatelja Programa na Prisavlju očekuju da će se uskoro zaredati smjene, poglavito u Informativno-medijskom servisu koji bi od Lamije Alečković, kažu nam, trebala preuzeti Katarina Periša Čakarun. Priča se i da će na mjesto urednice 1. programa doći Ružica Renić, a premda se govorkalo da je mjesto urednika HTV2 namijenjeno Bruni Kovačeviću, sada se šuška o Tončici Čeljuski.

Kao moguće nasljednice urednika HTV3 Deana Šoše spominju se Vlatka Kolarević ili Branka Kamenski. Kad je riječ o HTV4, spominje se da bi Sanju Gvozdanović na uredničkom mjestu mogao zamijeniti Dražen Majić.

( Klara Rožman)

Izdvajamo