OLEG BUTKOVIĆ

MINISTAR ISPRED VLADE O SLUČAJU SUCA TURUDIĆA 'Kada izlazim iz Vlade odmah se vežem, bojim se da me ne snimite. Sumnjam da bih politički preživio'

 
Ivan Malenica
 Damjan Tadić / CROPIX

ZAGREB - Ministar uprave Ivan Malenica u četvrtak je rekao da nije detaljno upoznat sa slučajem suca Ivana Turudića koji je snimljen u prebrzoj vožnji i navodno se nije zaustavio policijskom presretaču, ali je poručio da se političari trebaju odgovorno ponašati i biti primjer građanima.

"Svaki se političar treba odgovorno ponašati i biti primjer građanima. Ne mogu ulaziti u ponašanje Turudića jer nisam vidio detalje - on tvrdi da nije bježao. Svatko treba biti odgovoran i odgovorno se ponašati prema biračima i građanima", rekao je ministar Malenica uoči sjednice Vlade.

Ministar državne imovine Mario Banožić o slučaju je pak samo rekao da se u prometu mogu dogoditi neke stvari, ali i da postoji odgovornost prema zakonu i prema tome kako se treba ponašati u takvim situacijama.

Predsjednik zagrebačkog Županijskog suda Ivan Turudić je zbog prebrze vožnje pravomoćno 20. kolovoza kažnjen s 1000 kuna, odnosno 666,67 kuna ako kaznu plati u roku od 30 dana. Na sud je pozivan čak četiri puta, ali ni jednom se nije odazvao. U tri slučaja pozive na ročište nije preuzeo, a jednom je primio, ali se nije odazvao.

Ministar mora prometa i infrastrukture Oleg Butković u četvrtak je prije početka sjednice Vlade poručio kako on, kao ministar prometa, ne bi politički preživio napravljeni prometni prekršaj, nakon što je u javnost dospio slučaj kažnjavanja suca Ivana Turudića zbog prebrze vožnje.

"Kada izlazim iz Vlade odmah se vežem, bojim se da me ne snimite. Bio bi veliki medijski pritisak, oporba bi skočila, sumnjam da bih 'preživio'", poručio je ministar Butković na novinarsko pitanje o prometnom prekršaju predsjednika Županijskog suda Ivana Turudića.

Butković je dodao kako ne može ulaziti u tematiku jer ne zna detalje.

"Ne mogu ja to sada suditi, ali da ministar napravi prekršaj u prometu, poglavito ministar prometa, vjerojatno bi morao doma", kazao je Butković.

Sessa: Odluka nakon Turudićevog očitovanja

Predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa izjavio je za Večernji list kako će zatražiti prekršajni spis i očitovanje od suca Turudića nakon čega će odlučiti je li riječ o povredi Kodeksa sudačke etike i ima li elemenata stegovne odgovornosti.

Sudac stegovno odgovara kada je svojim ponašanjem ili na drugi način nanio štetu ugledu suda ili sudačke dužnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:42