OTKRIO TAJNU

MINISTAR KUJUNDŽIĆ 'Ako vaš duh klone, nećete pobijediti bolest. I ja sam prebolio rak, svakodnevno se zbog posla zračim uz rendgensku cijev'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr,
    • Dubrovački vjesnik

  • OBJAVLJENO:
  • 24.11.2017. u 11:00

Split, 0905417.
U ravnateljstvu KBC-a Split potpisan je ugovor o otvaranju bolnicke ispostave KBC-a Split u Zagvozdu. Supotpisnici ugovora su ministar zdravstva dr. Milan Kujundzic, zupan Zlatko Zevrnja, ravnatelj KBC-a Split dr. Ivo Juric , ravnatelj Doma zdravlja Dragomir Petric i nacelnik opcine Zagvozd Miroslav Gace. Na fotografiji: ministar zdravlja Milan Kujundzic.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / CROPIX

Ja osobno sam prebolio rak jer moj posao je svaki dan biti uz rendgensku cijev kako bih liječio pacijente zračeći se. Tako sam i sam dobio rak koji je operiran

Konferencija 'Fight&Win – Kako se oduprijeti raku?', koju je organizirala europarlamentarka Dubravka Šuica, održana je u četvrtak u amfiteatru Sveučilišta u Dubrovniku na kojoj su, uz Šuicu, prisustvovali ministar zdravstva Milan Kujundžić, bivši slovenski premijer Alojz Peterle, stručni tajnik Hrvatske lige protiv raka Domagoj Eljuga, dopredsjednik Hrvatske lige protiv raka Dubrovnik Marko Margaritoni, potpredsjednik saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Ivan Ćelić te ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Marijo Bekić. Cilj održane konferencije je probuditi svijest u javnosti o borbi protiv raka.

Tom prilikom i sam ministar je kazao kako se borio s teškom bolesti, prenosi Dubrovački vjesnik.

- I mene se ova tema duboko dirnula. Imate me ovdje, kao podvojenu osobu. Ovdje je psihijatar koji će mi odmah postaviti dijagnozu - kazao je u šali, a potom pojasnio svoju 'podvojenost'.

- Dakle, ja sam liječnik i vjerojatno sam jedan od onih koji je puno puta postavio dijagnozu raka; jednjaka želuca, gušterače, debelog crijeva, ali sam i političar koji sada glumi hrvatskog ministra. Kada govorim kao liječnik, dvije poruke koje šaljem pacijentima su sljedeće. Kad pacijentu kažem kako ima rak, uvijek kažem – nemojte kloniti duhom. Ako vaš duh ne klone, vi ćete pobijediti bolest. Ako vaš duh klone, ma kako po našim kliničkim parametrima bila dobra dijagnoza, nećete pobijediti bolest. I uistinu, nakon nekoliko godina, ponekad vidite kako oni kojima ste davali relativno lošu prognozu, dolaze na kontrolu zdravi i nasmijani. I obratno.

To je jedina poruka – ne klonite duhom, rak se može pobijediti. Druga poruka je također vrlo važna. Dakle, svi mi često mislimo kako se to događa nekome drugome, a svi smo mi taj drugi. Ja osobno sam prebolio rak jer moj posao je svaki dan biti uz rendgensku cijev kako bih liječio pacijente zračeći se. Tako sam i sam dobio rak koji je operiran - izjavio je.

Podsjetio je i kako je u Hrvatskoj za tri karcinoma organiziran screening kako bi se otkrili u ranoj fazi, i to za karcinom dojke, debelog crijeva i cerviksa, ali kako je odaziv relativno mal. Najavio je i nove screeninge.

- U pripremi imamo još dva screeninga zbog izrazito visoke pojavnosti. Pripremamo pretrage gdje ćemo pozivati ljude koji će moći besplatno dobiti pregled, pod sumnjom na rak prostate i pluća. Nadam se kako će u prvoj polovici sljedeće godine, ma kako teška financijska situacija bila, navedeno krenuti i kako će se Hrvati odazivati. Time ćemo spasiti živote - rekao je ministar.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo