'NEĆEMO PRIHVATITI OVAKAV ODNOS UNUTAR INE'

Ministar Linić mađarskom MOL-u: 'Bolje vam je, ne otvarajte rat s hrvatskom državom!'

'To je rezultat rada HDZ-a i to se mora promijeniti. Mijenjat ćemo. Istina, oni mogu i bez nas'
 CROPIX

ZAGREB - Vlada neće prihvatiti ovakav neprimjeren i neprihvatljiv odnos unutar Ine. Način upravljanja tom kompanijom, kako to čini mađarski MOL, mora se mijenjati, ustvrdio je ministar financija Slavko Linić.

Čačić o Ini: 'Problemi su ozbiljni! Prvi je zadatak države da kroz svoje ovlasti osigura uspješan rad'

- Mi želimo promijeniti međudioničarski ugovor. Želimo Zakon o trgovačkim društvima primijeniti i u Ini, jer razloga da se tako nešto događa ne postoji. Nećemo prihvatiti ovakav odnos unutar Ine, to je nešto neprimjereno i neprihvatljivo. To je rezultat rada HDZ-a i to se mora promijeniti - rekao ministar financija i nastavio:

- Istina je da MOL može Inom upravljati i bez hrvatske Vlade, ali u tom trenutku oni otvaraju rat s hrvatskom državom. I to su jasne poruke. Sa samo par poruka, okrenite se po Hrvatskoj, trčali su farbati i uređivati pumpe. Prema tome, osjetljivi su na kritiku i na ozbiljost vlade, pa sad očekujem da će sada krenuti uređivati rafinerije i otvoriti neku bušotinu plina u Jadranu. I da polako shvate što je politika Vlade, iako imamo samo 44 posto u Ini. Ali kao što vidite, ipak im je stalo da vide kako će se Vlada postavljati u odnosu na njih. Pa kako ćemo riješiti taj dio, tako ćemo riješiti i odnose u Upravi. Uvjeren sam, zaključio je ministar financija.

O promjeni dionačarskog Ugovora u hrvatskoj Vladi govore već dvije godine no pregovori največih dioničara, Vlade i MOL-a, nikad nisu pokrenuti. U javnosti se špekuliralo kako je ovih dana iz ministarstva gospodarstva MOL-u poslan zahtjev da pripreme svoje prijedloge za izmjenu ugovora. U ministarstvu to demantiraju, ali i tvrde kako je pitanje kvalitetnijeg upravljanja Inom apsolutni prioritet Vlade.

Rekacija ministra financija uslijedila je dva dana nakon izvanredne sjednice Uprave Ine na kojoj su odbijeni svi zahtjevi hrvatskih članova Uprave o usklađivanju internih dokumenata i načina rada Uprave sa Zakonom o trgovačkim društvima, Statutom Ine i Poslovnikom o radu Uprave.

Kao što je Jutarnji list objavio, na sjednici Uprave hrvatski su članovi tražili redovite tjedne sastanke članova uprave s izvršnim direktorima tvrke na kojima bi se raspravljalo o poslovanju tvrtke. Predsjednik Uprave Zoltan Aldott to je odbio uz argumentaciju da bi to bilo previše sastanaka.

Mađarski članovi Uprave i nadalje inzistiraju da tvrtku operativno vode izvršni direktori dok bi se članovi Uprave bavili strategijom kompanije. No, to se protivi svim pozitivnim propisima RH i internim dokumentima kompanije.

Štern: Aldottov potez je svinjarija

Osim hrvatskih članova Uprave, radom predsjednika Uprave nezadovoljni su i hrvatski članovi Nadzornog odbora koji su resornim ministrima Slavku Liniću i Radimiru Čačiću i šefu Državnog ureda za upravljanje državnom imovinim Mladenu Pejnoviću poslali pismo u kojem traže smjenu Zoltana Aldotta. Preddsjednik Nadzornog odbora Ine Davor Štern jučer je kazao kako “traže da se predsjednik Uprave ponaša prema svojim kolegama na jedan doličan i poslovan način.

- Ako to nije moguće, tražimo da Vlada intervenira kao dioničar. Imamo dva resorna ministra koji su htjeli biti u Nadzornom odboru pa valjda njih dvojica mogu nešto pokrenuti da se ta situacija razriješi jer je ona jednostavno neprihvatljiva. Mene ona vrijeđa, ne kao predsjednika Nadzornog odbora nego kao Hrvata, konstatirao je Štern.

Komentirajući postupak predsjednika Uprave Aldotta koji je prije sastanka od svih članova Uprave Ine zatražio da predaju mobitele, Štern je bio više nego jasan.

- Mislim da je to svinjarija, da to nije način korporativnog upravljanja i upravljanja firmom, da to nije kolegijalno, da je to suprotno zakonima Republike Hrvatske i da je to nedopustivo, zaključuje Štern.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 15:09