NESTALI MILIJUNI

MINISTAR MARIĆ O SLUČAJU VIROVITICA 'Postoji sustav kontrole. Želim vjerovati da sustav funkcionira, da se zakoni poštuju i da službe rade svoj posao'

Zdravko Marić
 Goran Mehkek / CROPIX

Ministar financija Zdravko Marić u srijedu je, u povodu slučaja Virovitice gdje je iz gradskog proračuna nestalo 17 milijuna kuna, rekao da postoji sustav kontrole te da uvijek postoje situacije za koje se svi pitaju zašto se nisu mogle prevenirati.

Ministar Marić je rekao da ne zna detalje slučaja iz Virovitice i kako se to moglo dogoditi, ali da postoje sustavi kontrole.

Na upit čemu služi Zakon o sprječavanju pranja novca i financiranju terorizma, kojem bi se "lampice za alarme trebale paliti" nakon određene svote novca za sve transakcije, uzvratio je da zakon funkcionira u smislu uplaćivanja, transfera i prometa gotovinom te poručio da je Hrvatska među zemljama s najnižim rizikom od pranja novca i financiranja terorizma.

"Naravno da se nameće to pitanje, ali ne znam što je tamo netko napravio. Želim vjerovati, kao i svaki građanin, da sustav funkcionira, da se zakoni poštuju i da sve službe rade svoj posao. A postoje li neke anomalije, to je zaista teško reći i garantirati da ne postoji", rekao je Marić, dodavši da se treba činiti sve da se takve situacije svedu na minimum.

Naglasio je da institucije rade i prije nego što se neki slučaj dogodi te da uvijek postoje situacije za koje se svi pitaju zašto se nisu mogle prevenirati. "Ima jako puno situacija koje su prevenirane, a javnost nije za njih ni saznala zato što su na vrijeme spriječene", poručio je.

Novac iz virovitičkog gradskog proračuna otuđivan je u takozvanom presretanju prije nego što su uneseni u poslovne knjige grada, odnosno, skidan je s računa u poslovnoj banci i prebacivan na račun sportske udruge falsificiranjem dokumenata.

Gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin u utorak je rekao da su u ovom slučaju zakazali i sigurnosni sustavi poslovnih banaka, porezne uprave, državnih tijela, Narodne banke pa i policije.

Na sjednici virovitičkog Gradskog vijeća oporba je zbog 'slučaja Palm' tražila ostavku HDZ-ovog gradonačelnika, a on je po prvi puta, od kada se saznalo za krađu novca iz gradskog proračuna i samoubojstva pročelnika za financije Siniše Palma, potvrdio da je riječ o najmanje 17,5 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:47