NASTAVAK ŠTRAJKA

MINISTAR MARIĆ O ZAHTJEVIMA PROSVJETARA 'Treba gledati širu sliku, proračun MZOS-a u tri godine porastao je za tri milijarde kuna. Sve će se znati'

Zdravko Marić, Andrej Plenković
 Boris Kovacev / CROPIX

U ponedjeljak se nastavio štrajk učitelja, nastavnika i profesora cirkularnim štrajkom u pet sjevernih županija, a za utorak je najavljen u Osječko-baranjskoj, Istarskoj i Šibensko-kninskoj županiji. Odazvalo mu se gotovo 86 posto zaposlenika u osnovnim i 75 posto u srednjim školama, pišu Vijesti.hr.

Budući da sindikati i Vlada nisu postigli dogovor, uskoro će u štrajk i fakulteti koji također traže povišice.

O toj temi u RTL-u Danas govorio je Zdravko Marić, potpredsjednik Vlade i ministar financija, koji je još jednom naglasio da ne treba zaboraviti što je Vlada dosad učinila. Rekao je da ćemo tek vidjeti hoće li biti prijevremenih izbora ili će Vlada popustiti pred zahtjevima sindikata. Dok vladajući govore o povećanju osnovice plaća, sindikati ne odustaju od povećanja koeficijenta složenosti posla.

- Plaća je umnožak tih dvaju čimbenika. O nekim stvarima se može pregovarati, neke su odluke predmet Vlade. Mi smo došli u sferu da razgovaramo o tome da je Vlada protiv nekoga. Od prve godine smo krenuli s poreznim rasterećenjem i povećanjem plaća. Mi smo rekli da bi bilo dobro da i tu uredbu treba temeljito redefinirati. Ja govorim samo o onome o čemu možete razgovarati i ono o čemu se ne može - kazao je Marić i dodao:

- Ne trebamo pobjeći od onoga što je do sada učinjeno. Moramo gledati širi kontekst. Prije nekoliko godina javne financije su bile u deficitu i sve to je bio razlog zašto smo plaćali kamatu na kredit od šest posto. Danas plaćamo manje kamate. Cijelo vrijeme smo dizali plaće i porezno rasterećivali građane.

No, zašto je u redu dati Croatia Airlinesu 250 milijuna kuna, a prosvjetnim djelatnicima je puno dati 160?, glasilo je pitanje.

- I to pitanje je legitimno. Ali, nemojmo zanemariti činjenicu da je proračun MZOS-a u tri godine porastao za tri milijarde kuna. Najvećim dijelom je porast plaća. Uvijek se može na taj način izvlačiti i stavljati na stol - rekao je Marić.

RTL neslužbeno doznaje da će u ministar financija u utorak dobiti zahtjev i od zdravstvenih sindikata za povećanjem koeficijenata, a na pitanje hoće li i oni dobiti odbijenicu, Marić je odgovorio:

- Ne samo zdravstveni, doći će i neki drugi. Ali, svatko ima neku svoju argumentaciju da je to jako važan sektor. To je u redu. Naša odgovornost je gledati cjelinu.

Na koncu je dao neodređen odgovor na pitanje hoće li se naći novaca za prosvjetare:

- Sve će se znati. Ima još dosta stvari koje se trebaju definirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 20:45