SLIJEDE JAVNI PANELI

MINISTAR MARIĆ PRVI PUT PROGOVORIO O ODGODI POREZA NA NEKRETNINE 'Traži se rješenje... trebamo bolje upoznati javnost, ovaj porez spaja tri nameta'

Ministar financija Zdravko Marić
 Goran Mehkek / HANZA MEDIA

Ministar financija Zdravko Marić po prvi se put obratio javnosti na temu odgođenog poreza na nekretnine, javlja Dnevnik.hr.

Marić je rekao kako se traži rješenje za uvođenje zakona, te najavio organiziranje javnog panela na kojem će sve zainteresirane pobliže upoznati s detaljima.

- Podsjećam da je Hrvatski sabor usvojio taj zakon... Bilo je puno šumova u komunikaciji, čuo sam brojne komentare, sugestije, pa i kritike i na račun Ministarstva i mene osobno, kazao je Marić, koji nije htio komentirati koliko će trajati odgoda.

- To sad u ovom trenutku ne bih komentirao. Svi smo mi porezni obveznici na ovaj ili onaj način i mislim da je potrebno napraviti još jednu rundu javnog panela, upoznavanja javnosti. Jer intencija tog poreza na nekretnine, njegova sličnost ili razlika u odnosu na onaj iz 2012. je samo u imenu. Sve ostalo je različito, rekao je Marić.

- Otpočetka govorim da je ovo jedan predloženi porez koji integrira 3 postojeća nameta u jedan. Dakle, iz perspektive lokalne samouprave i poreznog sustava to je pojednostavljenje. S druge strane, sigurno je da bi za lokalnu samoupravu to značilo iskorak, da se potaknu brojni gradovi i općine koji možda nisu proteklih godina ažurirali svoje evidencije o stanju nekretnina i općenito sustava komunalne naknade. A s treće strane prema novom zakonu i država je obveznik.

Nije želio komentirati postoji li i mogućnost ukidanja tog poreza. Napomenuo je kako je preko 90 posto hrvatskog nekretninskog fonda u vlasništvu hrvatskih građana.

- Treba uzeti u obzir i razlike među pojedinim nekretninama i građanima. To smo i učinili kroz dodavanje dva dodatna koeficijenta - što se tiče same starosti nekretnine, tj. je li ona u nekom boljem ili lošijem stanju, rekao je Marić za Dnevnik Nove TV.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 00:54