PRESUDA GENERALIMA

Ministar Matić: 'Sada cijeli svijet zna da je Hrvatska vodila obrambeni rat'

Draganicki Mrzljaki, 081112.Obiljezavanje 21. godisnjice pogibije sedamnaestorice hrvatskih branitelja u Draganickim Mrzljakima. Komemoraciji je prisustvovao ministar branitelja Predrag Matic - Fred.Na fotografiji: ministar branitelja Predrag Matic - Fred.Foto: Robert Fajt / CROPIX
 Robert Fajt / CROPIX

ZAGREB - Ministar branitelja Predrag Matić izjavio je kako je današnjom presudom žalbenog vijeća Haškog suda kojom su oslobođeni generali Ante Gotovina i Mladen Markač napokon cijelom svijetu objavljeno da je Hrvatska vodila obrambeni, osloboditeljski rat.

Žalbeno vijeće Haškog suda donijelo je oslobađajuće presude generalima Gotovini i Markaču nakon što je odbacilo zaključke raspravnog vijeća prema kojima su generali sudjelovali u udruženom zločinačkom pothvatu, kao i optužbe za prekomjerno granatiranje Knina, Gračaca, Obrovca i Benkovca, a sud je Gotovinu i Markača oslobodio i zapovjedne odgovornosti.

UŽIVO IZ HAAGA Srušena cijela presuda! Sud: 'Odmah pustite generale iz pritvora! Nije bilo udruženog zločinačkog pothvata, deportacije Srba ni prekomjernog granatiranja!' NOVO Ministar Kotromanović Vladinim avionom ide po generale

Ministar Matić za HTV je kazao kako je najključnije to što je odbačena optužba za udruženi zločinački pothvat. "Pa kako netko tko se brani može poduzeti i provesti zločinački pothvat. Mi smo se samo branili... to je dozvoljeno cijelom svijetu, a danas je konačno potvrđeno da je dozvoljeno i Hrvatskoj", kazao je Matić.

Dodao je kako je najteže bilo generalima, koji su sve ove godine bili u pritvoru Haaškog suda te njihovim obiteljima, ali, dodao je, i svim hrvatskim građanima i braniteljma koji su znali da oni nepravedno sjede u zatvoru.

Matić je izrazio ponos hrvatskim braniteljima koji su, u iščekivanju presude, "noćas iznimno dostojanstveno pokazali ono jedinstvo iz devedesetih. I njihova je molitva vjerojatno pridonijela da presuda bude oslobađajuća", dodao je Matić.

"Svi smo presretni jer, kad znate da je pravda na vašoj strani, a godinama se to niječe ili sumnja u to, naravno da su ljudi frustrirani, tužni i ljuti. A sada konačno dolazi taj kraj, prvenstveno za generale, ali i olakšanje za cijelu Hrvatsku. Sve ono što smo znali sve ove godine konačno se potvrdilo. Ponosni smo na hrvatske branitelje, ponosni smo na Domovinski rat i od danas u Hrvatskoj više ništa neće biti isto", naglasio je ministar branitelja.

Matić će, zajedno s ministrom obrane Antom Kotromanovićem vladinim zrakoplovom otići po oslobođene hrvatske generale, Gotovinu i Markača, a u izjavi je kazao kako će ih pritom zamoliti da u nedjelju dođu u Vukovar na obilježavanje obljetnice pada grada heroja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:55