REAKCIJA

MINISTAR MEDVED 'Nisam iznenađen povećanim brojem zahtjeva za braniteljskim mirovinama. Jasno je zašto se to dogodilo...'

Tomo Medved
 Darko Tomaš / HANZA MEDIA

Ministar branitelja Tomo Medved u srijedu je komentirao povećan broj zahtjeva za braniteljskim mirovinama i rekao kako nije iznenađen njihovim brojem otkako je stupio na snagu novi Zakon o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji koji je iznova otvorio pitanje rješavanja statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida.

Medved je uoči sjednice Vlade izjavio kako nije iznenađen brojkom od 8490 osoba koliko ih je u posljednjih pet mjeseci zatražilo status ratnog vojnog invalida što je objasnio podatkom od 7000 zahtjeva koji su odbijeni u prethodnom razdoblju.

"Tako velik broj zahtjeva posljedica je zakonske zapreke proteklih dvanaest godina kada se status HRVi-a nije mogao ostvariti na osnovi bolesti kao posljedice sudjelovanja u obrani suvereniteta Hrvatske. U tom razdoblju odbijeno je 7000 zahtjeva branitelja", izjavio je Medved uoči sjednice Vlade.

Iako je zadnjih mjeseci zaprimljeno 8490 zahtjeva, 4239 predmeta je kompletirano, što znači da je za svakog pojedinačnog podnositelja zahtjeva prikupljena cjelovita medicinska dokumentacija, a to podrazumijeva izvorne dokumente vezane za pojedine bolesti na temelju kojih se traži ostvarivanje prava te ostala dokumentacija, kao što je opis ratnog puta, okolnosti stradavanja i sudjelovanje u Domovinskom ratu.

Potom slijedi procedura prvostupanjskog i drugostupanjskog medicinskog vještačenja, a Medved ističe kako je sve to bilo predviđeno u projekcijama Ministarstva dok se radio novi zakon.

"Ne događa se ništa iznenađujuće", istaknuo je.

Činjenica da je u prošloj godini umrlo 3570 branitelja, od kojih njih 3000 nije imalo status HRVI-a, jasno pokazuje, kaže Medved, da se nešto moralo učiniti zbog visokog pobola branitelja.

Dodao je i kako su u Ministarstvu, pored te mjere za ostvarivanja statusa HRVI-a na osnovi bolesti, dobili i preko 10.000 zahtjeva za druge mjere, poput prava na novčanu naknadu za nezaposlene branitelje, besplatne udžbenike, status člana obitelji preminulog HRVI-ja, obiteljsku invalidninu, status HRVI-ja na temelju zatočeništva u logoru...)

Zakon se provodi u punom svjetlu, donijeli smo sve podzakonske akte, kontinuirano obilazimo urede državne uprave na razini županija. Ako uočimo bilo kakav problem, odmah reagiramo, poručio je Medved.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:30