O DODATKU ZA MINULI RAD

Ministar Mrsić: ‘Oni koji loše rade dobit će manji dodatak na plaću’

Ministarstvo rada tvrdi da ne ukida dodatak za minuli rad od 0,5 posto
Zagreb, 270812.Banski dvori, nastavak mirenja izmedju sindikata i Vlade RH.Na fotografiji: Ministar Mirando Mrsic.Foto: Admir Buljubasic / CROPIX
 Admir Buljubašić / CROPIX

Dodatak za minuli rad, čiji koeficijent iznosi 0,5 posto po godini staža, neće se ukidati. Potvrdio je to jučer ministar rada Mirando Mrsić, demantirajući tako napise u jednim dnevnim novinama.

Prema tim tvrdnjama, osnovne plaće gotovo 250 tisuća zaposlenih u državnim i javnim službama će padati, jer Vlada planiranim zakonskim izmjenama ukida dodatak za minuli rad, iako je prilikom nedavnih pregovora od toga odustala u zamjenu za odricanje od dijela materijalnih prava, poput regresa, božićnice, smanjenja izdvajanja za prijevoz... Podsjetimo, Vlada je predlagala smanjivanje dodatka sa 0,5 na 0,3 posto.

Materija bivše Vlade

- Vlada se drži dogovora sa sindikatima prema kojim dodatak za minuli rad od 0,5 posto po godini staža ostaje. On je već u Zakonu o državnim i javnim službenicima. No, vremenom treba naći druge načine nagrađivanja zaposlenika - objašnjava Mrsić. Postoji materijal koji je izradila još prijašnja Vlada, u kojem stoji, tvrdi Mrsić, da je potrebno razviti druge mehanizme nagrađivanja.

- Ali niti u tom radnom materijalu nema riječi o ukidanju dodatka za minuli rad - ističe Mrsić. Na pitanje otkud onda informacija o prevari zaposlenih u državnim i javnim službama, Mrsić je poručio da to pitamo Ministarstvo uprave.

Ministar uprave Arsen Bauk kazao je da će se mnoge stvari vezane za ocjenjivanje zaposlenika mijenjati, pa tako i iznosi koeficijenata. - Do sada je svaki zaposlenik imao koeficijent 0,5 posto po godini staža, a u Zakonu o plaćama u državnim službama prvi smo put uveli ocjenjivanje. Tako službeniku koji ima natprosječnu ocjenu koeficijent može rasti 0,6 ili 0,7 posto, pa i više. Ali koeficijent će padati onome koji će imati ispodprosječne ocjene i to na minimalnih 0,3 posto. Ispod toga nećemo ići - tvrdi Bauk, ističući da je takav zakon predložen 2010.

Platni razredi

- Jednostavno uvodimo novi način plaćanja službenika, a mislim da je najpošteniji upravo uvođenje više platnih razreda s većim ili manjim koeficijentima. O tome još moramo razgovarati sa sindikatima, ali oni su na to načelno pristali. Novi zakon mogao bi zaživjeti najranije 1. srpnja iduće godne, s ulaskom Hrvatske u EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 19:37