PREDRAG ŠUSTAR

MINISTAR OBRAZOVANJA 'Proračun je nevidljiv, ali je duša i srce svega'

 Tomislav Krišto / EPH

Novi ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar zahvalio je prethodniku Vedranu Mornaru za način na koji je u utorak obavljena primopredaja u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) naglasivši pritom kako bismo se svi trebali ustrajnije učiti tome kontinuitetu te da treba smanjiti nepotrebne tenzije u obrazovanju "jer se radi o našoj djeci".

Jer, ustvrdio je ministar Šustar, "imamo jednu državu i to je naša država i treba smanjiti neke tenzije u obrazovanju koje su nepotrebne jer se radi o našoj djeci, a u obrazovanju su procesi spori i dugoročni". Šustar je podsjetio i na činjenicu koja je za njega važna, a to je da profesor Mornar i on dolaze iz 'iste branše' i kolege su.

Na primopredaji su novinari Šustaru i Mornaru postavili više pitanja, među kojima i kakvo je zatečeno stanje i kako su s njime zadovoljni, što će biti prvi potezi novoga ministra u sportu, što misli o Bolonjskom procesu, kako je bila moguća pogrešna informacija da će se prekinuti provedba Cjelovite kurikularne, te kakvo je njegovo stajalište o uvođenju zdravstvenog odgoja.

Mornar: sustav je u dobrom stanju, ali nismo riješili neke probleme poput Spaladium Arene

Dosadašnji ministar Vedran Mornar ocijenio je da sustav ostavlja u dobrom stanju, ali i da ne može reći da su svi problemi, od kojih su neki i njega zatekli na početku mandata, riješeni te su, istaknuo je, nažalost dočekali i novoga ministra, kao što je problem Spaladium Arene.

"Ono što smo mogli riješiti bez novca, riješili smo, ali nismo mogli riješiti nešto za što nam je trebalo, primjerice, 'naći' nekoliko stotina milijuna kuna,", izjavio je Mornar i novome ministru zaželio puno uspjeha u rješavanju toga problema. Na pitanje novinara što bi poručio svome nasljedniku, Morar je rekao "pamet u glavu i raditi ono što je najbolje za sustav i rezultati neće izostati" te ocijenio kako će, "sve ponovno ovisiti o proračunu".

Šustar: proračun je 'nevidljiv, ali je duša i srce svega'

Sa svojim prethodnikom suglasan je i Šustar koji smatra da je 'proračun nevidljiv, ali je duša i srce svega'. Time je komentirao i novinarsko pitanje hoće li se i kako povećati izdvajanja za školstvo. S tim u vezi, podsjetio je da su premijer Tihomir Orešković i svi ministri, a naročito ministar financija Zdravko Marić, istaknuli kako je proračun najvažniji korak koji treba napraviti i iz njega sve proizlazi. Dodao je kako se sjeća razdoblja u Velikoj Britaniji kada je na vlast došao Tony Blair koji je na pitanje koja su tri prioriteta njegove vlade, odgovorio - obrazovanje, obrazovanje i obrazovanje.

"Pitanje proračuna naša je odgovornost prema našim građanima, ali i prema Europskoj uniji (EU)", izjavio je Šustar i potvrdio kako je to upravo prvi korak koji treba učiniti. Istaknuo je "kako duboko vjeruje u procjene premijera i da 'rezanja' neće biti tako da je priča 'o dolini suza' nešto što je možda ozvučeno iz konteksta". Vjeruje kako će biti prostora i za povećanje, ali i ukazuje na to da najprije treba odrediti što su hrvatski državni prioriteti pa će se onda izdvojiti sredstva koja su od interesa za cijelu državu.

Novi ministar potvrdio je da je već primio nekoliko zahtjeva sindikata da se susretnu i na njih promtno odgovorio jer, smatra da je potreban jasan dijalog s sindikatima kojemu se raduje i koji je itekako važan naročito u prvome razdoblju.

Kurikularnoj reformi treba posvetiti još veću pozornost - Šustar

Novinare je zanimalo i kako se mogla dogoditi pogreška kada je objavljeno kako se odmah zaustavlja proces Cjelovite kurikularne reforme. Ministar je odgovorio da bi, "kao filozof to možda mogao semantički tumačiti", ali osobno to pak 'pripisuje' postizbornim razgovorima u kojima je sudjelovalo puno partnera pa se je ponekad teško usuglasiti stajališta. Ali, istaknuo je, razgovori s partnerima nedvojbeno potvrđuju kako je svima stalo da ta reforma uspije i nikome ne pada na pamet da se od nje odustane jedino su u pitanju neki modaliteti.

"To nije samo moj osobni stav i stav moje stranke nego i svih partnera da reformu ne samo treba nastaviti nego joj treba posvetiti još veću pozornost", izjavio je Šustar i objasnio kako ta veća pozornost podrazumijeva da se neke stvari naprave pažljivije i uključe neki komentari, argumenti i kontraargumenti. Smatra da treba biti strpljiv jer, dodao je,"ne trasiramo put za sutra nego za jako dugo razdoblje".

Jedno od novinarskih pitanja odnosilo se i na pitanje cijena smještaja u studentskim domovima te na mogućnost da ministra Šustara, radi toga, "dočekaju studetski prosvjedi". S tim u vezi bilo je i pitanje postavljeno bivšem ministru zašto je iz pregovora o cijeni smještaja isključio Studentski zbor. Mornar je rekao kako je Studentski zbor na početku sudjelovao u razgovorima pa njih treba pitati zašto se to kasnije promijenilo, a smatra da su cijene smještaja realne jer, dodao je, provedena analiza ukazuje na to da su cijene za 30 posto niže od realanih, pa je moguće i njihovo povećanje.

Šustar je potvrdio kako je upoznat s tim problemom i zamolio je novinare da mu daju malo vremena kako bi se našlo rješenje koje će biti na obostrani interes. Izjavio je kako će se danas susresti s premijerom Oreškovićem i siguran je kako će i o ovoj temi biti razgovarati. Osobno pak vjeruje kako se razgovorima može puno postići.

Razmišlja se o uvođenje male mature, ukidanju agencija i osnivanju Zavoda za školstvo

Šustar je potvrdio da se razmišlja o prijedlozima da se uvede mala matura, ukinu agencije i osnuje Zavod za školstvo istaknuvši kako su to reformski potezi o kojima treba razgovarati. Uvjeren je su racioanalizacija i dobro uređena sveučilišta zaista potrebni, što je trend u EU. Rekao je kako će se o svemu dobro razmisliti i vidjeti kako je moguće napraviti uštede. Potvrdio je kako premijer i on smatraju da je vrlo važno investirati u karijere mladih istraživača jer, ocijenio je, ne možemo govoriti o gospodarskom razvoju ako nemamo inovacijske kapacitete - a to su doktorandi i postdoktorandi te ustvrdio kako tu sigurno neće biti ušteda, već će se, ako je ikako moguće, za to i povećati sredstava.

Novinare je zanimalo i kako je moguće ostvariti iskazane prioritete, poput informatizacije škola i poticanja deficitarnih zanimanja, ako na jedno računalo dolazi 12 učenika. Šustar je ponovio kako je premijer istaknuo da je to područje vrlo važno, a i sam iz njega dolazi, te posvjedočio da ima premijerovo jamstvo da će se za to pronaći dodatna sredstva.

Prioriteti u sportu - izbor kvalitetnih suradnika i Europske sveučilišne igre

Novi ministar rekao je da će mu u sportu u koji, dodao je, često znaju biti uključeni i neki drugi resori, prioriteti biti izbor kvalitetnih suradnika koji dobro poznaju taj sustav i bit će na pomoć njemu osobno, ali i cijeloj Vladi. Drugo je, što je za njega prekrasna vijest, ali je nekako preslabo istaknuta, da će se u srpnju u našoj zemlji održati Europske sveučilišne igre pa bi zato, rekao je, išao 'korak po korak' kako bi to bilo važno studentima, ali da kroz to budu vidljivi i drugi segmenti hrvatskoga društva.

Kad je pak riječ o Bolonjskome procesu i novinarsku primjedbu da su prvostupnici zapravo neprepoznatljivi na tržištu rada, Šustar je komentirao riječima kako je upitno koliko je uopće produktivno razgovarati o nekoj mogućnosti negiranja Bolonjskoga procesa, ali smatra kako jednako tako nije dobra i druga krajnost - to da je 'Bolonja sakrosanktna' , jer se proces uvijek može revidirati. Objasnio je da su vrlo delikatni procesi o kojima treba jako dobro razmisliti, te da je 'Bolonja' nešto što je EU usvojila te Šustar ne bi razmišljao o alternativi.

Novinare je zanimao i ministrov stav o uvođenju zdravstvenoga odgoja, a Šustar je odgovorio kako je o tome bilo dosta polemika, te da je njegov opći metodološki stav da se sa svim zaintersiranim stranama društva o tome treba razgovara. Rekao je kako bi to usporedio sa situacijom vezanom uz kurikularnu reformu i ponovio kako su to vrlo delikatni procesi o kojima treba postići konsenzus.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:34