SLUŽBENA POTVRDA

MINISTAR PRAVDE BiH ODBIO HRVATSKI ZAHTJEV 'Nećemo vam izručiti Zdravka Mamića'

 
Zdravko Mamić
 Ante Cizmic / CROPIX

Da od izručenja Zdravka Mamića Republici Hrvatskoj neće biti ništa, sada je postalo i službeno jasno.

Ministar pravde BiH Josip Grubeša potpisao je rješenje kojim se odbija zamolba Ministarstva pravosuđa Hrvatske da se bjegunac Zdravko Mamić, formalno savjetnik GNK Dinamo Zagreb, izruči našoj državi, javlja Slobodna Dalmacija.

- Obavještavamo vas da je ministar pravde BiH, nakon što je Sud BiH utvrdio da nisu ispunjene zakonske pretpostavke (zakonski uvjeti) za izručenje potraživanog Zdravka Mamića iz BiH u Republiku Hrvatsku, donio rješenje kojim se odbija molba Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske za izručenje potraživanog – potvrđeno iz Grubešinog kabineta za Dnevni avaz.

Prethodno je istu odluku donio i Sud BiH ranije ustvrdivši da nisu ispunjeni zakonski uvjeti za izručenje. Na odluku ministra čekalo se ravno pola godine, a interesantno je da je donesena u tehničkom mandatu Vijeća ministara budući da od listopada i parlamentarnih izbora još nije formirano novo.

Zdravko Mamić nepravomoćno je u lipnju lani osuđen na 6 i pol godina zatvora zbog izvlačenja novca iz Dinama. Njegov brat Zoran osuđen je na 4 godine i 11 mjeseci, poreznik Milan Pernar na 4 godine i 2 mjeseca, a Damir Vrbanović na 3 godine.

Prema presudi, koju je pročitao predsjednik sudskog vijeća Darko Krušlin, Zdravko Mamić osuđen je po svim točkama optužnice, Milan Pernar i Zoran Mamić oslobođeni su prve točke optužnice, ali su proglašeni krivima za umanjivanje Mamićevih poreznih obveza i primanje mita, a Zoran i za davanje mita, piše Slobodna.

Uoči izricanja presude Mamić je nestao iz RH, da bi se nakon par dana oglasio iz Međugorja. Koliko je poznato, tamošnji hotel 'Regina' u vlasništvu obitelji Vasilj od tada je njegova stalna adresa stanovanja.

Mamiću je pomoglo to što je državljanin Bosne i Hercegovine, ali i činjenica da je kazneno djelo za koje je osuđen počinjeno prije potpisanog sporazuma između BiH i Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 05:45