BOŠNJAKOVIĆ NA KONFERENCIJI

MINISTAR PRAVOSUĐA POHVALIO SE BROJKAMA 'Prije sedam-osam godina imali smo 1,6 milijuna neriješenih predmeta, godinu smo završili sa 350.000 tisuća'

 
Drazen Bošnjaković
 Tom Dubravec / CROPIX

Broj neriješenih predmeta u hrvatskom pravosuđu pao je sa 1,6 milijuna, koliko ih je bilo prije sedam-osam godina, na 350 tisuća krajem prošle godine, istaknuo je u utorak ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković na konferenciji projekta „Unaprjeđenje i modernizacija pravosudnog sustava u RH".

Ukupna vrijednost projekta „Unaprjeđenje i modernizacija pravosudnog sustava u RH" je 91 milijun kuna, od čega se 85 posto financira kroz Europski socijalni fond. Cilj mu je osiguranje učinkovitijeg, modernijeg i profesionalnijeg pravosuđa unaprjeđenjem sustava mjerenja, praćenja i evaluacije rada u pravosuđu, optimizacijom organizacije rada i poslovnih procesa, jačanjem kompetencija i kapaciteta čelnika pravosudnih tijela i službenika u pravosudnim tijelima te unaprjeđenjem razine i obuhvatnosti korištenja IT alata.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković naglasio je da procesi u pravosuđu unaprijeđeni nabavkom kvalitetne opreme.

„Nabavili smo uređaje koji pretvaraju govor u pismo, 800 kompleta. Nabavili smo 2100 računala, 500 laptopa, 600 pisača, 150 skenera i podijelili sudovima i državnim odvjetništvima. Vrlo lijepa i kvalitetna oprema koja u sustavu funkcionira“, kazao je Bošnjaković istaknuvši da je cilj brže, bolje i modernije pravosuđe.

„Prije sedam-osam godina imali smo 1,6 milijuna neriješenih predmeta, prošlu godinu smo završili sa 350.000 tisuća“, dodao je ministar pravosuđa, što bi značilo da je riješeno čak 78% dosad neriješenih predmeta.

Aladrović: Za unaprjeđenje i modernizaciju pravosuđa iz Europskog socijalnog fonda 195 milijuna kuna

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović naglasio je da za aktivnosti unaprjeđenja i modernizacije pravosuđa iz Europskog socijalnog fonda ukupno osigurano 195 milijuna kuna te da se provode optimizacija i digitalizacija pravosudnog sustava, nastavak digitalizacije zemljišnih knjiga te jačanje kapaciteta pravosudnih službenika u probacijskom i zatvorskom sustavu, ukupne vrijednosti oko 140 milijuna kuna.

„U okviru ovih aktivnosti jačaju se kapaciteti više od 1300 pravosudnih djelatnika te se unaprjeđuje organizacija rada u okviru 22 suda na području cijele Hrvatske. Cilj je skraćivanje trajanja sudskih postupaka te poboljšanje učinkovitosti u rješavanju predmeta“, kazao je Aladrović.

Europski socijalni fond i u budućnosti će biti motor razvoja jer će od 2021. Hrvatskoj na raspolaganju biti tzv. ESF plus, smatra državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Velimir Žunac.

„Pokazalo se da su europski fondovi značajan izvor financiranja. Gotovo 80 posto svih javnih ulaganja u Republici Hrvatskoj su zahvaljujući europskim fondovima“, rekao je Žunac.

Tijekom 15 mjeseci provedbe projekta „Unaprjeđenje i modernizacija pravosudnog sustava u Republici Hrvatskoj“ iskorišteno je gotovo 62 milijuna kuna te je preostalo iskoristiti 29 milijuna kuna. Projekt traje 42 mjeseca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:20