PUTUJE U SAD PO NOVO ZADUŽENJE

Ministar Šuker diže još dvije milijarde eura kredita

    AUTOR:
    • Marina Klepo

  • OBJAVLJENO:
  • 23.04.2010. u 22:21

Goran Mehkek/Cropix

Strani ulagači vjeruju da će Hrvatska realizirati najavljeni Vladin program i trajno smanjiti velike javne troškove. Godišnja skupština MMF-a na koju putuje ministar financija mjesto je i razgovora s potencijalnim kreditorima

ZAGREB - Uz protokolarne aktivnosti na godišnjoj skupštini MMF-a i Svjetske banke, boravak u SAD-u potpredsjednik Vlade i ministar financija Ivan Šuker nesumnjivo će iskoristiti i za razgovore s potencijalnim kreditorima. Naime, u idućih nekoliko mjeseci država planira izdati obveznice na međunarodnom tržištu, a dio će ih biti ponuđen i američkim ulagačima.

Pozitivna reakcija

- S obzirom na to da su strani ulagači vrlo pozitivno reagirali na Vladin program gospodarskog oporavaka, može se očekivati da će hrvatsko vodstvo nastojati ostvariti i direktne susrete s potencijalnim investitorima - smatra Hrvoje Stojić, analitičar Hypo Grupe. Za razliku od domaće javnosti koja je vrlo skeptična prema realizacija, stranci nisu time opterećeni. Oni vjeruju papiru koji najavljuje restrukturiranje javnih financija, vjerujući da to znači trajne uštede, a to znači i manji rizik za kupnju hrvatskih obveznica.

Uvjeti i mogućnosti

Prije se računalo da će Hrvatska ovog proljeća pokušati na američkom tržištu osigurati oko 500 milijuna dolara, a za milijardu eura zadužila bi se u Europi. Međutim, nakon što je Vlada izložila plan da će do početka lipnja podmiriti sve obveze države, očito je da će joj trebati više. Sada se računa da bi ukupno zaduživanje moglo iznositi oko dvije milijarde eura. Što će se od toga realizirati u SAD-u, što u Europi, odlučiti će uvjeti i mogućnosti koje će se nuditi na pojedinom tržištu. U svakom slučaju, Stojić ocjenjuje da bi zaduživanje trebalo obaviti u drugom kvartalu jer bi uvjeti tada mogli biti povoljniji nego u ostatku godine. Uz to, ulagači su opet skloni više kreditirati zemlje u razvoju jer su manje zadužene od razvijenih zemalja.

Godine prilagodbe

Ako se Šuker opet pohvali kako se “uspješno zadužio” kod kuće, sigurno neće naići na odobravanje. Međutim, za sređivanje državnih financija i smanjenje potrebe zaduživanja sigurno će trebati godine prilagodbe. Koliko je važno uživati povjerenje ulagača najbolje govori slučaj Grčke koja je na kraju morala zatražiti pomoć Europe i MMF-a. Na skupštini MMF-a među važnijim temama bit će upravo visoka zaduženost razvijenih zemalja, te reforma financijskog sustava koja bi ublažila buduće krize.

Izdvajamo