VELIKI OPTIMIST

MINISTAR TURIZMA LORENCIN 'Prema prvim podacima, ovo bi trebala biti prva sezona koja će biti bolja nego rekordna 2008.'

Sibenik, 010714.Ministar turizma Darko Lorencin posjetio je Sibenik gdje se sastao sa turistickom djelatnicima i u pratnji gradonacelnik Burica i zupana Pauka posjeto tvrdjavu Sv Mihovila.Na fotografiji: ministar Darko Lorencin na tvrdjavi.Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX
 Nikša Stipaničev / CROPIX / Copyrighted

Gostujući u emisiji Veto na JabuciTV ministar turizma Darko Lorencin izjavio je kako smatra da bi njegov IDS trebao i dalje nastaviti suradnju sa strankama Kukuriku koalicija i zajednički izaći na izbore.

- Odnosi između stranaka su odlični u Vladi i nema razloga da tako i ne nastavimo. No, to je moje osobno mišljenje. IDS ima svoja tijela, to je stranka koja će na tim tijelima donijeti konačnu odluku kad za to bude vrijeme, ovisno kad budu raspisani izbori - rekao je Lorencin u emisiji Veto .

Obećao je kako će u projekcijama proračuna do 2018. PDV na turizam ponovno biti vraćen na 10 posto.

- Ne možemo jamčiti da će to biti odmah iduće godine iako ćemo se i to truditi, ali u trogodišnjem planu će se to ucrtati - rekao je Lorencin.

Kazao je kako bi prema svim pokazateljima 2015. godina trebala konačno biti u potpunosti bolja nego rekordna 2008.

- Podaci su u vansezonskim mjesecima puno bolji. U prvom mjesecu bilježimo porast od 19 posto, u drugom 25 posto, a trećem 20 posto. Radi se o destinacijama uključenima u program Hrvatska 365 - rekao je Lorencin koji je jako zadovoljan tim programom.

- Tržišta se mijenjaju. Austrija najbolje reagira na tržište, utrostručili su svoje dolaske i od ove godine prvi puta smo destinacija u koju su Austrijanci najviše putovali. Dobri smo i s talijanskim tržištem gdje smo prošle godine zaustavili trend pada, imali smo porast od 1 posto. Imamo još tržišta koje odlično reagiraju, a najviše troše i dalje Britanci i Amerikanci - rekao je Lorencin i najavio zaokret u postsezoni prema istočnoj Hrvatskoj.

- Za Slavoniju će se u tom dijelu oko smještaja još više potruditi, sljedeći korak je veća investicija oko hoteljerskog smještaja i sadržaja koji bi turiste tamo usidrio. Ove godine smo to na zapadu i jače reklamirali i rezultati su odlični. Počeli smo s lokalnim i regionalnim razinama tamo ulagati u regionalnu infrastrukturu. Poduprli smo marketinške projekte u vezi prijevoznika između Londona i Osijeka. Putnike moramo zamijeniti turistima, došlo je do zaposjedanja aviona do jedne trećine s turistima koji prvi puta imaju priliku doći do Slavonije - rekao je Lorencin.

Na kraju emisije dotaknuo se spora s Hrvatskim nogometnim savezom.

- Mi smo im nudili zemljišta za sportske terene, ali oni žele novac, oko 96 milijuna kuna. Nažalost za dogovor je potrebno dvoje, a od toga ništa pa je sve sada na DORH-u - rekao je Lorencin na kraju emisije Veto.

Činjenicu da HNS bilježi dobitak od 20 milijuna kuna samo lani, a od države unatoč deficitu traži 96 milijuna kuna nije želio nazvati licemjernom, no složio se kako vodeći ljudi saveza na čelu sa Davorom Šukerom žive u svom svijetu, na svom oblaku bez razumijevanja za situaciju u državi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:36