INTERVJU

MINISTAR TURIZMA NR KINE LUO SHUGANG 'Želim dovesti našu turističku suradnju do novog, povijesnog vrhunca'

 
Ministar turizma i kulture Narodne Republike Kine, Luo Shugang Foto: Bozo Radic/CROPIX
 Bozo Radic / CROPIX

U Dubrovniku je otvorena 4. ministarska konferencija “Kina + 16” za područje turizma, na kojoj uz 16 država srednje i istočne Europe najvažniju ulogu ima Kina, a ministar turizma i kulture Narodne Republike Kine, Luo Shugang, za Jutarnji je govorio o sve intenzivnijim vezama NR Kine i Hrvatske na planu turizma.

Kako gledate na sadašnju turističku suradnju između Hrvatske i Kine?

- Tijekom posljednjih nekoliko godina Kina i Hrvatska dostigle su rapidan rast suradnje u mnogim područjima, uključujući međusobno političko povjerenje, kao i dobre odnose u trgovini, gospodarstvu, kulturi i turizmu. Sve to pridonijelo je razvoju turizma u puno konkretnijem kontekstu. Hrvatska posjeduje kulturne i turističke resurse, imate ugodne i pitoreskne krajolike i vi ste zapravo okrunjeni na Mediteranu. Odnosi između Hrvatske i Kine stari su 700 godina, od trenutka kad je poznati trgovac Marko Polo stigao u Kinu i tako započeo naše prijateljstvo. Posljednjih godina zabilježen je sve veći broj kineskih turista u Hrvatskoj. U 2017. Hrvatska je ugostila 170.000 kineskih turista. Broj kineskih turista koji su stigli u Hrvatsku tijekom 2017. godine veći je 56 posto nego u 2016. Taj je porast velik kad se uspoređuje s brojem kineskih turista koji dolaze u zemlje srednje i istočne Europe, pa čak i s brojem kineskih turista u zapadnoeuropskim zemljama. Od siječnja do srpnja ove godine, broj kineskih turista povećao se za 250 posto. Nastavi li se rast ovom brzinom, možemo očekivati da će ove ili sljedeće godine Kina biti broj jedan po broju gostiju u Hrvatskoj. Tijekom posjeta i nakon bilateralnih razgovora s Njegovom Ekscelencijom i ministrom turizma Garijem Cappellijem, potpisat ćemo memorandum o suradnji na području turizma.

Kako će se razvijati suradnja u budućnosti?

- U isto vrijeme želimo napraviti nekoliko koraka u daljnjoj turističkoj suradnji i to u sljedećim područjima: brža komunikacija između dviju vlada, posebno u političkoj koordinaciji. Drugo, želimo poboljšati veze između turističkih djelatnosti obiju zemalja. Moja se delegacija ovaj put sastoji od desetina poznatih kineskih turističkih gospodarstvenika i želimo poboljšati njihove poslovne veze s hrvatskim kolegama. Kao treće, želimo osnažiti promociju turističkih resursa obiju zemalja kako bi službena javnost bila više upoznata s turističkim resursima te kako bismo povećali njihovu prepoznatljivosti u svijetu. Svojim posjetom želim dovesti našu turističku suradnju do novog, povijesnog vrhunca.

Što možete reći o naglascima dubrovačke konferencije?

- Konferencijom želimo dati polet našoj suradnji. Moj je posjet ovaj put u službi Njegove Ekscelencije Lija Keqianga i naša je misija poboljšati turističku suradnju između Kine i tih 16 zemalja srednje i istočne Europe. Ovom konferencijom suradnju želimo dovesti do novog vrhunca. Dotaknut ćemo nekoliko područja: trgovinsku pristupačnost, industrijski menadžment i regionalnu turističku kooperaciju, a želimo pridonijeti i stvaranju raznovrsne platforme za sve te teme. Namjera nam je poboljšati investicije u turističke resurse i u njihovu promociju. Tom metodom želimo upoznati javnost svih tih zemalja s turističkim resursima, kako bi se međusobno zavoljeli. Želimo promovirati turističku povezanost prema mehanizmu 16+1, želimo olakšati vizni režim, otvoriti više izravnih letova i stvoriti novu povezanost u smislu željeznica i drugih prometnih sredstava. Želja nam je također otvoriti put sudionicima na tržištu, poduzetnicima i gospodarstvenicima, uz pomoć mehanizma 16+1. Cilj nam je i poboljšanje suradnje između javnih ustanova u smislu dijeljenja podataka, a poboljšali bismo i suradnju radi dijeljenja informacija.

Dubrovnik, 190918.
Cetvrti susret celnika turizma ukljucenih u inicijativu Kina+16, platforme za suradnju Narodne
Republike Kine sa sesnaest drzava Srednje i Istocne Europe na podrucju turizma. 
Na fotografiji: Peter Szijjarto, Luo Shugang i Gari Cappelli.
Foto: Bozo Radic / CROPIX
Bozo Radic / CROPIX
Četvrti susret čelnika turizma uključenih u inicijativu Kina+16, platforme za suradnju Narodne Republike Kine sa 16 država Srednje i Istočne Europe na području turizma. Na fotografiji: Peter Szijjarto, Luo Shugang i Gari Cappelli.

Članovi konferencije: Izravni letovi za Kinu su nužnost

Na ministarskoj konferenciji Kina + 16 u Dubrovniku ministar turizma Gari Cappelli kao domaćin konferencije istaknuo je važnost suradnje europskih zemalja u nastupima na stranim turističkim tržištima:

“Turizam spaja ljude i pomaže u rješavanju sukoba. Danas smo se u Dubrovniku obvezali da ćemo zajedničkim snagama, na krilima turizma, izgraditi još čvršći most suradnje između europskih zemalja i Kine”.

Ključne poruke iznesene u izlaganjima zajedničke su svim zemljama članicama koje su zaključile da je za kvalitetno predstavljanje turističkih zemalja na kineskom tržištu nužan zajednički pristup u promotivnim aktivnostima, ali i što brže rješavanje ključnih izazova vezanih uz olakšavanje i ubrzavanje viznog režima, omogućavanja plaćanja online aplikacijama u turističkim destinacijama te, što je za svaku zemlju najvažnije, uvođenje direktnih aviolinija prema Kini.

Kineski ministar kulture i turizma Luo Shugang podsjetio je da je Centar za turističku suradnju s Kinom (TCC) iznimno važan most suradnje između zemalja članica inicijative “Kina + 16” te izrazio zadovoljstvo što se konferencija održava upravo u Dubrovniku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 17:16