ZNANSTVENI ČLANAK IZ 1992.

Ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić Pavelićeva ministra Makanca zvao je hrvatskim mučenikom

 Ronald Goršić / HANZA MEDIA

Tjednik Novosti objavio je da je ministar znanosti Pavo Barišić u svom znanstvenom članku “Filozofija povijesti Julija Makanca”, objavljenom u časopisu Prilozi za istraživanje hrvatske filozofske baštine 1992., podržao ideje tog ministra obrazovanja u režimu Ante Pavelića, nazivajući ga “tragičnim junakom i žrtvom”. Prikazujući Makančev životopis i afirmirajući njegov filozofski rad na 15 stranica, Barišić je potpuno zatajio njegovu predanost zločinačkoj ustaškoj ideji i u tekstu nije ni na jednom mjestu osudio njegovu ulogu u ustaškom režimu, kao ni NDH.

Julije Makanec bio je istaknuti ustaški dužnosnik. U vrijeme proglašenja NDH bio je načelnik Bjelovara, gdje je služio kao stožerni pobočnik. Zatim je 1942. postao pročelnik za duhovni odgoj u Ustaškoj mladeži, a u jesen 1943. Pavelić ga je imenovao za ministra obrazovanja. Makanec je nakon poraza NDH pokušao pobjeći, ali u travnju 1945. zarobili su ga Britanci zajedno s grupom drugih visokih dužnosnika NDH. U kratkom procesu 6. lipnja pred Vojnim sudom II. armije osuđen je na smrt i već idući dan smaknut. Nije poznato gdje je ubijen i pokopan, ali se pretpostavlja da je zajedno s ostalim pogubljenim ustaškim dužnosnicima zakopan negdje u Maksimirskoj šumi.

Barišić kao tadašnji ravnatelj Instituta za filozofiju, u svojem članku iz 1992. potpuno je prešutio Makančev ideološki i politički rad, ali je zato hvalio njegovu “veliku erudiciju”, “osebujan stil pisanja” i “jezičnu vrituoznost s kojom odijeva svoje duboke filozofske misli”, a na više mjesta u članku eksplicitno ga je nazvao hrvatskim mučenikom. Barišićev članak završava dvojbenim zaključkom kako se “Deset godina kasnije povorci hrvatskih mučenika pridružio i sam Julije Makanec koji je u sferi političke djelatnosti neumitnim usudom povijesnoga zbivanja postao tragični junak i žrtva.”

Već 1992. bilo je onih koji su se usprotivili Barišićevom glorificiranju Makanca. Profesor filozofije Josip Talanga podnio je ostavku u uredništvu časopisa: “Dao sam ostavku jer Barišić nijednom riječju nije osudio što je Makanec bio ideolog NDH”, izjavio je Talanga, donedavni voditelj Hrvatskih studija.

- Tražio sam od Barišića da bar u jednoj rečenici napiše da je Makanec bio ustaški ideolog, ali on je i to odbio napraviti pa sam dao ostavku. Vjerujem da nije NDH-nostalgičar, on je konzervativni kršćanin, međutim morao je napraviti odmak u svom radu. To govorim i na temelju iskustva jer sam školovan u Njemačkoj i znam da tamo nije moguće objaviti nekritičke članke o dužnosnicima Trećeg reicha”, rekao je Talanga za Jutarnji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:54