STIGLO POJAŠNJENJE

MINISTARSTVO BRANITELJA SE OGLASILO NAKON KOLINDINE IZJAVE O JAKOVU Otkrili su da ima status hrvatskog branitelja i objasnili kako ga je ostvario

 
 Goran Mehkek / CROPIX

Aktualna predsjednica i HDZ-ova kandidatkinja za drugi mandat Kolinda Grabar-Kitarović je tijekom jučerašnjeg gostovanja na N1 televiziji izjavila kako je njezin suprug Jakov Kitarović svojevremeno dobio ponudu da dobije braniteljski status koji je, po predsjedničinim riječima, on odbio.

Izjava Grabar-Kitarović izazvala je golem interes javnost pa se o ovoj temi u ponedjeljak oglasilo Ministarstvo hrvatskih branitelja koje je pojasnilo kakav je status gospodina Kitarovića.

"Uvidom u službene evidencije utvrđeno je kako je Jakov Kitarović bio djelatnik Ministarstva obrane RH u razdoblju od 1994. do 1996. godine, prvo kao državni službenik, a potom i kao djelatna vojna osoba.

Jakov Kitarović je kao djelatnik MORH-a ostvario status hrvatskog branitelja i to kao pripadnik neborbenog sektora sukladno tada važećim propisima, budući da su sve djelatne vojne osobe ostvarivale status hrvatskog branitelja.

Naglašavamo i kako je uvidom u službene evidencije Ministarstva hrvatskih branitelja utvrđeno da gospodin Kitarović nije koristio niti jedno pravo koje proizlazi iz Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji.

Uz djelatne vojne osobe status hrvatskog branitelja Odlukom ministra obrane iz 1999. godine priznat je i službenicima i namještenicima zaposlenim u MORH-u i OSRH za vrijeme trajanja Domovinskog rata", stoji u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 12:22