OTKRIĆE JUTARNJEG

Ministarstvo istražuje “fuševe” zaposlenika ASOO-a za natječaje EU

Zagreb, 060918. Markov trg.
Banski dvori.
Redovita sjednica Vlade.
Na fotografiji: Marko Pavic, ministar rada i mirovinskog sustava
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

Marko Pavić

Iz kabineta ministra rada Marka Pavića najavili su detaljno češljanje sustava odobravanja projekata

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, nakon našeg članka o djelatnicima Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (ASOO) koji su u fušu radili na projektima EU, istražit će cijeli slučaj s obzirom na to da je upravljačko tijelo za Europski socijalni fond, iz kojeg su se financirali poslovi.

Potvrdili su nam to u Ministarstvu na naš upit te napomenuli da su i od Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO) zatražili očitovanje.

“Nastavno na vaš novinski članak, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava uputilo je zahtjev za pojašnjenjem Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Također, kao Upravljačko tijelo za Europski socijalni fond, poduzet ćemo sve potrebne radnje kako bismo utvrdili činjenice”, priopćili su iz kabineta ministra rada i mirovinskog sustava Marka Pavića. Naime, u ASOO-u postoji odjel za kontrolu svih projekata EU u obrazovanju, DEFCO, i on je očito propuštao privatne projekte svojih kolega, pa se sada postavlja pitanje kako je to moguće.

To se pita i Katica Kalogjera Novak, ravnateljica Gospodarske škole Varaždin, koja je 16. svibnja 2015. sklopila autorski ugovor s jednom od bivših djelatnica ASOO-a koja je zaradila 150.000 kuna bruto za izradu interdisciplinarnog kurikuluma srednjih strukovnih škola.

- Nakon provedene javne nabave, postupak provedbe nabave i ugovore dostavili smo u DEFCO na provjeru. Da sam znala da ne smiju  to raditi nebismo ih angažirali - kaže ravnateljica. MZO je, pak, sada tražio od svih agencija u svojem resoru da im dostave očitovanje o tome je li i kod njih prisutna ta praksa, a tražili su i dodatno očitovanje od ravnatelja ASOO-a.

Podsjetimo, Jutarnji list otkrio je aferu u ASOO-u u koju je uključeno najmanje četvero djelatnika koji su u od 2015. do 2016. bez znanja ravnatelja radili preko autorskih ugovora kurikulume i nastavne sadržaje za srednje strukovne škole, a projekti su se financirali iz fondova EU. Ravnatelj Milan Živčić bio je upoznat s tom praksom te je zaposlenicima poslao upozorenje, ali sankcije su izostale.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo