PRIOBALNI POJAS

MINISTARSTVO KREĆE U AKCIJU RUŠENJA BESPRAVNIH OBJEKATA Tridesetak omiljenih kafića bit će sravnjeno sa zemljom, peticija ugostitelja uzaludna?

AUTOR:
 • OBJAVLJENO:
 • 06.10.2017. u 12:24

 • Bozidar Vukičević / Arhiv / HANZA MEDIA

   

  Unatoč naporima žnjanskih ugostitelja, koji svojim gostima na potpis nude peticiju kojom se protive "stihijskom rušenju Žnjana" i žele da taj plato ostane netaknut do donošenja novog plana, jasno je kako ništa neće spriječiti Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja da konačno postupi po vlastitim rješenjima, njih 30-ak, i ukloni nelegalno proširene kafiće, piše Slobodna Dalmacija.

  To je jedan od zaključaka drugog sastanka radne skupine osnovane s ciljem pronalaska zakonsko-planskog rješenja za nastalu situaciju na Žnjanu, gdje sjede predstavnici resornog ministarstva, Grada i Županije, održanog u utorak. Doznali smo kako sve ide prema prvotnom planu, definitivno se ide u "rušenje" tih objekata.

  Građevinska inspekcija najprije treba utvrditi trenutno stanje na tom priobalnom pojasu, a navodno 24. listopada i dalje stoji kao sudbonosni i, za mnoge protivnike takve stihije, datum dugo očekivane reakcije svih razina vlasti, prvenstveno Ministarstva, koje očito stoji iza odluke o uklanjanju, što Grad itekako podržava.

  Pomorsko dobro

  Na Županiji je da dovrši proces uknjižbe granice pomorskog dobra, točnije preostalih manjih čestica. Kasnije Banovina treba planski regulirati konačno rješenje, no najprije terba osigurati privremeno funkcioniranje toga platoa kojem gravitira veliki dio Splićana kako se ta ogromna površina ne bi pretvorila u pustopoljinu.

  Na novoj je gradskoj vlasti i da naplati zaostala dugovanja ugostitelja na temelju koncesijskih odobrenja za 2015. i 2016. godinu, koja samo za prošlu godinu iznose više od milijun kuna. Gradonačelnik Andro Krstulović Opara prije dva tjedna uputio im je opomenu da to uplate kako bi uopće mogli razmišljati da s njima ubuduće sklope nove ugovore, a tek slijedi reguliranje tekuće godine, kad se odobrenja nisu izdavala zbog odluka o rušenju tih objekata.

  Navodno do sada nije održan nikakav službeni zajednički sastanak ugostitelja i radne skupine, no jasno je i kako namjera Grada nije ići "na nož", čim im se pružila prilika da podmire svoje obveze te tako sudjeluju i u tom prijelaznom razdoblju. No, ugostitelji se tu baš nisu iskazali sudeći prema informacijama kojima raspolažemo, jer je dosad uplaćen samo manji dio milijunskog dugovanja.

  Jedan od zaključaka sastanka je i da će se u najkraćem roku sastati novo Vijeće za koncesijska odobrenja te donijeti plan upravljanja pomorskim dobrom, bez čega nema reguliranja privremenih rješenja za 2018. godinu.

  Žnjanski ugostitelji okupljeni u udruzi "Žnjanski plato" ne poriču činjenicu da postoje neki koji su se nelegalno proširili, smeta im što je prijašnja vlast, na čelu s bivšim poteštatom Ivom Baldasarom, kako tvrde, dopustila tako pogodovanje i bujanje koje je i rezultiralo time da neki nisu plaćali stvarnu kvadraturu koja je višestruko premašivala onu ugovornu.

  Ističu i kako su upravo oni ti koji su tražili bolju kontrolu plaćanja i provedbu koncesijskih odobrenja. Besmislenim smatraju i to što će se ići u uklanjanje sadašnjih objekata, te postavljanje novih koji bi se opet trebali micati kad se donese finalni plan.

  Podsjetimo kako je ta radna skupina kao privremeno rješenje zamislila manje tipske plažne objekte s najviše tri modula po 12 četvornih metara koji ne smiju biti fizički spojeni, te pripadajuće štekate.

  Novost proizišla iz tog sastanka stručne skupine svakako je i to što će se napraviti nekakva radna verzija kao primjer takvog objekta koje će potvrditi Ministarstvo, ali i vijećnici na idućoj sjednici Gradskog vijeća koja se treba održati krajem mjeseca, gdje će ih se upoznati sa svim planovima vezanim uz uređenje Žnjana.

  Izdvajamo