OBJAVLJENO U SRPSKIM MEDIJIMA

Ministarstvo kulture o pismu vezanom uz film "Dara iz Jasenovca": Riječ je o osobnoj e-pošti, a ne o službenom zahtjevu

Nina Obuljen Koržinek
 Srdjan Vrancic / CROPIX

Pismo američkoga dužnosnika ministrici kulture Nini Obuljen Koržinek objavljeno u srpskim medijima nije bilo službeni zahtjev američke vlade hrvatskoj, nego osobna e-pošta diplomata SAD-a, ističu iz Ministarstva kulture, dodajući da je ministrica u odgovoru objasnila da Ministarstvo nije adresa kojoj bi se redatelj trebao obratiti.

"Pismo koje je objavljeno u srpskim medijima nije bio nikakav službeni zahtjev američke vlade hrvatskoj vladi, nego osobna elektronička pošta diplomata SAD-a koji je više puta boravio u Hrvatskoj vezano uz pitanja kulture sjećanja i Holokausta", odgovorilo je Ministarstvo kulture u ponedjeljak na upit Hine.

Prema pisanju srpskih medija, izaslanik State Departmenta za pitanja holokausta Thomas K. Yazdgerdi uputio je hrvatskoj ministrici kulture Nini Obuljen Koržinek pismo sa zamolbom da podupre filmski projekt "Dara iz Jasenovca" Predraga Antonijevića.

Kako ističu iz Ministarstva, ministrica je odgovorila izaslaniku SAD-a za holokaust na pismo, objasnivši da Ministarstvo kulture nije adresa kojoj bi se redatelj trebao obratiti već eventualno HAVC-u ukoliko traži dozvole za snimanje u Hrvatskoj ili JUSUP Jasenovac te ukoliko se želi informirati o činjenicama i povijesti Jasenovca.

"Prema našim saznanjima ni redatelj niti producent nikad se nisu javili HAVC-u ili JUSUP Jasenovac, a film će se u cijelosti snimati u Srbiji", dodaju iz Ministarstva.

MK: Jasno je da se opet pokušava zloupotrijebiti tema Jasenovca, što treba osuditi

S obzirom na učestale manipulacije u srpskoj javnosti vezano uz Jasenovac, manipuliranje brojem žrtava, ali i negiranje zločina počinjenih prema Hrvatima u Domovinskom ratu i stalnog pokušaja povezivanja demokratske Hrvatske s NDH, ministrica kulture izrazila je Posebnom izaslaniku SAD-a za holokaust sumnju vezano uz ovaj filmski projekt.

"Prateći proteklih tjedana medijske odjeke u Srbiji, ali i u dijelu hrvatskih medija, jasno je da se opet pokušava zloupotrijebiti tema Jasenovca što uvijek treba osuditi", ističu iz Ministarstva kulture.

Ekipa filma priopćila je 2. studenoga da bi film trebao biti završen do kraja godine, a premijera je planirana za svibanj 2020., na 75. obljetnicu oslobađanja logora u Jasenovcu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 19:03