PADA BROJ DJECE U DOMOVIMA

Ministarstvo odbija skrb za ugrožene zbog EU-a?

Prazni kreveti u domovima za odgoj djece, ali i kućama udomiteljskih obitelji, svjedoče o novoj socijalnoj politici

ZAGREB - Broj djece oduzete nasilnim i nemarnim roditeljima prošle se godine znatno smanjio, tako da je u nekim domovima njihov broj pao i sedamdeset posto. To nije posljedica većeg posvajanja nego želje da se udovolji zahtjevima iz Europe koja traži smanjenje broja djece u institucijama.

Prema neslužbenim informacijama kojima raspolažemo, Ministarstvo socijalne skrbi zatražilo je od centara za socijalnu skrb da djecu oduzmu roditeljima samo u najekstremnijim slučajevima.

Time smo došli do manjeg broja djece u domovima i uvjerili Europu da uspješno provodimo potrebnu reformu za koju smo od Svjetske banke uzeli kredit od 40 milijuna dolara.

Natalitet za opravdanje

Međutim i dalje nema uspjeha u povećanju broja posvajanja, niti povećanju broja udomiteljskih obitelji, osobito u turističkim regijama.

Nadležni su stoga odlučili umjetno smanjiti broj djece u ustanovama tako da “preporuče” centrima za socijalnu skrb da što rjeđe djecu oduzimaju roditeljima.

- Iz Ministarstva nam je sugerirano da tri puta razmislimo prije izdvajanja djeteta iz biološke obitelji. Posljedica je da ostavljamo djecu s roditeljima, unatoč lošim uvjetima, mogućem nasilju i zanemarivanju sve dok, kako se kaže, voda ne dođe do grla. Zato je pao broj djece i u domovima i u udomiteljskim obiteljima - tvrdi naš sugovornik iz jednog centra za socijalnu skrb.

U Ministarstvu sve demantiraju. Tvrde da je smanjenje broja djece posljedica - demografije.

- Natalitet nam je loš, rađa se sve manje djece pa ih je logično sve manje i u domovima - tvrdi državna tajnica za socijalu Dorica Nikolić.

Brojke koje su nam dostavili ravnatelji domova i predstavnici udomiteljskih udruga prevelike su da bi se mogle pravdati natalitetom.

Blagost kriterija

Ravnatelji ustanova nisu htjeli potvrditi informaciju da je manji broj djece u domovima posljedica “blažih” kriterija centara za socijalnu skrb, ali zato svi redom ističu kako sada mnogo lakše rade i djeci pružaju kvalitetniju brigu.

Tek se pokoji od njih neslužbeno pita što je s djecom koja im nisu došla, a trebala su.

Smanjenje broja djece potvrđuju i u drugim domovima - dubrovačkoj “Maslini”, karlovačkom “Vladimiru Nazoru”, splitskom “Maestralu”.

Također i udomitelji bilježe pad broja smještene djece. -Sada imamo i udomiteljskih obitelji bez smještene djece - kažu u Forumu za kvalitetno udomiteljstvo djece.

Kelava: Kod nas postoji ‘lista čekanja’

U zagrebačkim domovima porastao broj zahtjeva za smještaj djece mlađe od 14 godina s poremećajima u ponašanju. Trenutno je ‘na čekanju’ 21 dijete, a ukupni su kapaciteti 19 djece, kaže Jasna Ćurković Kelava, ravnateljica Doma za djecu. Djeca ostaju predugo u lošim biološkim obiteljima, izloženi nasilju i zanemarivanju pa i sami razvijaju razne oblike devijantnog ponašanja. Tek kada skupe dosje od 20-ak stranica, šalje ih se u dom, odnosno tzv. “male skupine”. To su oni mlađi od 14 godina, koji nisu kazneno odgovorni.

Izdvajamo