BLOKIRANI

MINISTARSTVO PRAVOSUĐA NIJE NI POČELO PISATI NOVI ZAKON Radna skupina za Ovršni zakon u 90 dana nije se uopće sastala

Josip Salapić, voditelj radne skupine
 Dragan Matić / HANZA MEDIA

Radna skupina za izradu nacrta prijedloga Ovršnog zakona, koju je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković osnovao 2. studenoga prošle godine, dosad nije održala nijedan radni sastanak, osim konstituirajuće sjednice, doznajemo od samih članova radne skupine.

Nakon što je u srijedu predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović ponovno kritizirala Vladu, ovaj put zbog činjenice da je u Hrvatskoj preko 320.000 blokiranih građana i poduzetnika, a premijer Andrej Plenković ju je pokušao demantirati na početku sjednice Vlade, rekavši kako je broj blokiranih građana koji su dužni do 25.000 kuna na godišnjoj razini za 11.000 manji, te da radna skupina Ministarstva pravosuđa radi na novom Ovršnom zakonu, odlučili smo provjeriti je li to doista tako.

Plenković je, naime, na zadnjoj sjednici Vlade u srijedu kao odgovor na kritike predsjednice Republike, rekao kako “Ministarstvo pravosuđa radi na radnoj skupini koja će pripremiti novi cjeloviti Ovršni zakon, koji bi trebao adresirati određena pitanja blokiranih građana”.

“Ministar pravosuđa i drugi ministri imaju jasnu zadaću da u sljedećim tjednima i mjesecima pripreme mjere kako bismo riješili i taj problem koji opterećuje velik broj naših sugrađana”, poručio je predsjednik Vlade.

No, nakon što smo došli do rješenja ministra pravosuđa o imenovanju radne skupine za izradu nacrta prijedloga Ovršnog zakona i kada smo pojedine članove pitali kada su se zadnji put sastali, svi su nam redom odgovorili kako su u studenome održali samo konstituirajuću sjednicu, te da se u ova tri mjeseca uopće nisu sastajali.

Potvrdilo nam je to dvoje članova radne skupine, ali i sam voditelj Josip Salapić, državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa, koji sada obećava da će se svi ubrzati i hitno početi raditi idući tjedan.

Cilj radne skupine je, kako piše u rješenju, izrada potpuno novog Ovršnog zakona jer postojeći, koji je dijelom izmijenjen prošle godine, očito nije dobar, s time da neki članovi radne skupine smatraju kako se problem blokiranih ne može riješiti novim Ovršnim zakonom, nego nekim drugim mjerama. Za voditelja radne skupine imenovan je državni tajnik Josip Salapić, zamjenici su Mirela Fučkar, pomoćnica ministra, te načelnik sektora Igor Vidra, a tajnik je Dalibor Ružić, voditelj odjela.

U radnu skupinu imenovano je 23 članova; tu su suci Vrhovnog, Županijskog, Općinskog i Trgovačkog suda, zamjenica Glavnog državnog odvjetnika, profesori s pravnih fakulteta, predstavnici resornih ministarstava, Hrvatske odvjetničke komore, Hrvatske javnobilježničke komore, sindikata, HUP-a, Fine, Hrvatske udruge banaka, Udruge Blokirani te Hrvatske udruge javnih ovršitelja.

- Predstavnici ministarstva rekli su nam da će se drugi sastanak održati u prosincu, ali evo prolazi i siječanj i još nema sastanka - kaže nam jedna od članica radne skupine.

Prema onome što se može čuti od naših sugovornika, intencija je Ministarstva pravosuđa da se na nacrtu prijedloga Ovršnog zakona radi godinu dana, jer je riječ o kompleksnom problemu blokiranih, pa bi se zakonsko rješenje u Saboru trebalo naći tek iduće godine. Ali iz Ministarstva pravosuđa kažu kako će se sada cijeli postupak ubrzati i kako vjeruju da će možda i prije iskristalizirati novo rješenje.

Sada su, naime, dobili i uputu premijera da se s mjerama krene što prije.

Obećava to i državni tajnik Josip Salapić, voditelj radne skupine, koji pojašnjava da se nisu sastajali zbog praznika, ali i da se sada radi na boljoj organizaciji posla pa će tako vjerojatno postojati stručne podskupine unutar radne skupine.

- Podskupina Ministarstva pravosuđa priprema radni materijal i nastavljamo s radom. Razmatramo da podijelimo članove u podskupine kako bi se ubrzao posao, a da se onda sastajemo svi, jer kada se sastane više od 20 ljudi i kada svatko nešto kaže, to traje dugo, a na ovaj način bi se ubrzao posao - pojašnjava Salapić.

Dodaje kako će svima poslati poziv na sjednicu koja će se održati idući tjedan, a kada je riječ o zakonskom rješenju, potvrđuje da će se izrađivati potpuno novi Ovršni zakon.

- Načelno jest bila namjera da se ovu godinu radi na rješenju, ali možda bude i prije. Pokušat ćemo se maksimalno ubrzati, ali treba stvoriti kvalitetno rješenje - poručuje Salapić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:24