IZDALI PRIOPĆENJE

MINISTARSTVO REAGIRALO NA ZAHTJEV USTAVNOG SUDA 'Očitovat ćemo se u roku od 24 sata, ali ministar Pavić ukazivao je na iste stvari kao i šef Suda'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 07.05.2019. u 16:46

Zagreb, 020519.
Ministarstvo rada i mirovinskog sustava.
Ministar rada Marko Pavic dao izjavu medije vezano za produzivanje dobi za umirovljenje u Hrvatskoj.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX

Marko Pavić, ministar rada i mirovinskog sustava

Nakon što je Ustavni sud od Ministarstva rada i mirovinskog sustava zatražio da im hitno dostavi podatke o financiranju kampanje u kojoj građanima poručuju kako je sindikalna referendumska inicijativa "67 je previše" pogubna po mirovinski sustav te da će ista prouzročiti proračunsku rupu od 45 milijardi kuna, u utorak se oglasilo i Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava. Njihovo službeno priopćenje u nastavku prenosimo u cijelosti:

- Ministarstvo rada i mirovinskog sustava zaprimilo je zahtjev Ustavnog suda u kojem je od Ministarstva zatraženo očitovanje o informativnoj kampanji cjelovite mirovinske reforme. Na zahtjev Ustavnog suda očitovat ćemo se unutar 24 sata i stavljamo se na raspolaganje Ustavnom sudu za eventualna dodatna pitanja.

U izjavi predsjednika Ustavnog suda, gospodina Miroslava Šeparovića, koju su prenijeli mediji, predsjednik Ustavnog suda izjavio je da je akcija sindikata legitimna, ali je legitimno i da Vlada svojim aktivnostima objašnjava do čega bi sindikalna aktivnost dovela.

U istoj izjavi predsjednik Ustavnog suda dodao je da je prema kodeksu dobre prakse Venecijanske komisije, koja daje preporuke i savjete koji nisu obvezni, ali one djeluju snagom svog autoriteta, razvidno da Vlada ima pravo informirati građane i emitirati spotove plaćene javnim novcem. To je zbog toga, dodao je predsjednik Ustavnog suda, "što u načelu Vlada i nema druge izvore sredstava nego proračunska".

Izjavio je i da je legitimno da Vlada emitira spotove plaćene javnim novcem u ovoj situaciji kad se još prikupljaju potpisi, kad još nije jasno hoće li će se potpisi skupiti, kad se ne zna hoće li biti referenduma te je li pitanje u skladu s Ustavom.

"S druge strane, radi se o političkoj utakmici, izbori su u tijeku gdje je normalno da politički akteri pokušavaju poentirati na tome i to je legitimno. To Ustavni sud uvažava", izjavio je predsjednik Ustavnog suda.

U svojim ranijim medijskim nastupima na isto je ukazivao i ministar Marko Pavić. U izjavi za medije ministar Pavić u ponedjeljak je naglasio da je referendum demokratsko pravo i da ga mi kao Vlada podupiremo. Ministar je naglasio da je informativna kampanja o cjelovitoj mirovinskoj reformi kontinuirana i provodi se od listopada 2018. godine s ciljem informiranja naših sugrađana o cjelovitoj mirovinskoj reformi.

Informativna kampanja o cjelovitoj mirovinskoj reformi u potpunosti je transparentna. Kreativni sadržaj osmislio je tim Ministarstva rada i mirovinskog sustava i nismo koristili vanjske agencije, a ilustracije i animaciju triju TV spotova napravio je hrvatski animator Misch. Zakup prostora u medijima napravljen je po uobičajenim uvjetima.

Za prethodnu fazu kampanje sindikatima i ostaloj zainteresiranoj javnosti poslali smo svu dokumentaciju i račune te ćemo isto napraviti i nakon ove faze kampanje. To je transparentan način na koji Vlada informira svoje građane o mirovinskoj reformi.

Još jednom ističemo da je referendum demokratsko pravo, ali Vlada je dužna kontinuirano informirati svoje građane o reformama koje provodi i što one donose. U trenutku dok se ne zna hoće li biti referenduma, legitimno je da Vlada informira građane o tome do čega bi dovela ova sindikalna inicijativa - stoji u priopćenju Ministarstva rada i mirovinskog sustava.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo