OČITA POTREBA

Ministarstvo turizma deklaracijom predlaže osnivanje EU fonda za turizam, pridružuju im se bugarski i malteški ministri turizma

 Zvonimir Barišin / CROPIX

Ministarstvo turizma deklaracijom traži osnivanje uprave i EU-ova fonda za turizam, a za dva tjedna zbog toga bi u Zagreb trebali doći bugarski i malteški ministri turizma te ju potpisati s Hrvatskom, a potom poslati svim članicama EU-a.

Najavila je to u četvrtak na susretu s novinarima u Ministarstvu turizma glavna savjetnica ministra Barbara Mesić napominjući da je to slijed događaja nakon što je ministar nedavno inicirao osnivanje takvog fonda na razini EU-a.

"Trenutno pri EK-u nema nijedne uprave ni radne skupine isključivo za turizam, a kako on čini 10 posto BDP-a u EU, turistička industrija EU-a pa i Hrvatske, smatra da bi takav fond i uprava dobro došli. Zato smo se u Hrvatskoj odlučili na ovakvu inicijativu slijedom koje bi se iz članarina članica EU-a izdvajalo i za turizam i to bez povećenja članarina", objasnila je Mesić.

Za tu su inicijativu već je stigla podrška glavnog tajnika Svjetske turističke organizacije te povjerenice uprave EK-a u čijoj je nadležnosti sada dijelom i turizam, kao i od Italije, Austrije i Njemačke, a uskoro će se razgovarati i s Portugalom i Španjolskom.

Mesić je istaknula da je inicijativu podržao i ministar financija Zdravko Marić te da će ju, nakon što deklaraciju potpišu druge članice, što vjeruje da će se dogoditi, trebati podržati i drugi ministri financija.

"O tome se dugo priča, ali se do sada nije ništa konkretno radilo te vjerujemo da bi sada moglo uspjeti. No, nemamo puno vremena za prikupljanje potpisa jer se u rujnu sprema novi sedmogodišnji proračun EU-a i ako se do tada ne stigne sve pripremiti morat će se za to čekati idućih sedam godina", kazala je Mesić.

Dodala je da bi za turizam u Hrvatskoj, ali i šire u EU-u, sredstva iz takvog fonda itekako dobro došla za razvoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:09