SPINRAZA I DINUTUXIMAB

MINISTARSTVO ZDRAVSTVA 'U Fond za skupe lijekove uplaćeno 1,27 milijuna kuna'

 
ministar zdravstva Milan Kujundžić
 Tomislav Krišto / CROPIX

Prije dva i pol mjeseca objavljeni su podaci o sredstvima prikupljenima u fondu za nove lijekove kojima se liječe teške bolesti, a nisu na listi HZZO-a. Uplaćeni iznos bio je skroman: prikupljeno je tek 27.388 kuna.

Prema najnovijim podacima Ministarstva zdravstva, situacija je danas puno bolja.

Ministarstvo je, naime, odgovorilo je na upite N1 televizije vezane za skupe lijekove zbog kojih je formiran i poseban fond.

Iz ministarstva je stigao ovakav odgovor:

"U Republici Hrvatskoj je 2005. godine za potrebe liječenja pacijenata novim, inovativnim i u pravilu iznimno skupim lijekovima formiran Fond za posebno skupe lijekove u iznosu od 23 milijuna kuna. U samom početku iz Fonda su se financirali samo lijekovi za enzimske bolesti djece. Danas se na Popisu posebno skupih lijekova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje nalaze lijekovi za dugotrajno enzimsko liječenje nasljednih metaboličkih bolesti, lijekovi za liječenje hemofilije, urođenog nedostatka hormona rasta, nekih hematoloških, malignih, kroničnih autoimunih bolesti i hepatitisa C. U razdoblju od 2005. do 2016. godine Fond je višestruko povećan, te je u 2016. godini iznosio preko 700 milijuna kuna. Za 2018. godinu predviđen je iznos od preko 1,1 milijardi kuna za liječenje rijetkih i teških bolesti.

Fond za posebno skupe lijekove financira se iz državnog proračuna kroz posebnu stavku Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje te fizičke i pravne osobe ne uplaćuju donacije za financiranje liječenja lijekovima uvrštenim u Popis posebno skupih lijekova. Unatoč stalno rastućim troškovima, Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje u okviru raspoloživih sredstava stalno iznalaze nova rješenja kako bi se osigurala kontinuirana opskrba posebno skupim lijekovima bolesnicima kojima su potrebni.

Senzibiliziranost Vlade RH za liječenje onkoloških bolesti kod djece pokazala se na primjeru lijeka dinutuksimab beta za liječenje neuroblastoma. Vlada RH je osigurala dodatnih 14 milijuna kuna za liječenje djece oboljele od neuroblastoma u Klinici za dječje bolesti Zagreb u 2017. godini.

Također je omogućeno liječenje četvero djece oboljele od spinalne mišićne atrofije tipa I lijekom nusinersen u Referentnom centru za pedijatrijske neuromuskularne bolesti na Klinici za pedijatriju KBC-a Zagreb, te je predviđeno uključivanje još 23-oje pacijenata i adoslescenata u dobi od 2-25 godina sa tipom II i III spinalne mišićne atrofije novim lijekom u kliničkom ispitivanju koje je odobrilo Ministarstvo zdravstva.

Napominjemo da aktivnost koju je pokrenula Vlada RH vezano uz otvaranje računa za prikupljanje dodatnih financijskih sredstava za navedene lijekove nije Fond niti je prilikom otvaranja računa bila namjera osiguravanje financiranja cjelokupnog liječenja tim skupim lijekovima, već se sukladno praksi u drugim europskim državama namjeravalo osigurati samo još jedan pomoćni način prikupljanja sredstava za ove iznimno skupe lijekove koji su bili tek registrirani i nedostupni na listi lijekova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Navedeni račun nipošto nije glavni izvor financiranja liječenja posebno skupim lijekovima te ga ne treba miješati s Fondom za posebno skupe lijekove koji postoji od 2005. godine i koji se u cijelosti financira iz državnog proračuna.

Na taj posebni uplatni račun za skupe lijekove je od objave računa 27.12.2017.g. do 03.04.2018.g. skupljeno ukupno 1.279.707,24 HRK, od toga je za lijek NUSINERSEN (SPINRAZA) za liječenje spinalne mišićne atrofije uplaćeno 1.197.814,12 HRK , a za lijek DINUTUXIMAB BETA EUSA za liječenje neuroblastoma 81.893,12 HRK", kažu iz Ministarstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:22