'Ministre, ne mogu ih više gledati. Lažu, kradu, a na posao dolaze samo popiti piće'

više iz
rubrike
VIJESTI
ZAGREB  - “Poštovani ministre Kalmeta, ja sam bivši član sindikata u Hrvatskim željeznicama. Pišem vam jer više ne mogu gledati kako sindikalni čelnici HŽ-a zavaravaju radnike, važni su im samo osobni interesi. U sprezi su s dobavljačima, istražuje ih policija, a osim plaća dobivaju razne donacije, provizije, uskrsnice, božićnice, a ne rade u korist radnika. Zapravo ništa ne rade i umjesto da dolaze na posao, rekreiraju se po sportskim klubovima. U HŽ dođu samo na piće.



Sami sebi svrha



Ako sindikalni čelnici ne promijene način rada, bolje da se samo brinu o nabavi jabuka, svinjskih polovica i ogrjevnom drvetu jer će tako biti korisniji nama radnicima. Jer ovako su sami sebi svrha”, piše anonimni radnik u pismu koje je poslao na adresu Ministarstva prometa te šefovima Hrvatskih željeznica.



U državnim željeznicama postoji sedam sindikata, a zaposleno je najmanje sto sindikalnih profesionalaca s plaćama i do 17 tisuća kuna neto za brigu o “sindikalnim pravima”.



Tako sindikalisti, među kojima je većina sa srednjom stručnom spremom, iako ima i onih s visokom stručnom spremom, ali i s osnovnom školom, zarađuju u prosjeku dvostruko više od profesora s dugogodišnjim stažem.



Žive od proračuna



A sindikalni čelnici u HŽ-u imaju plaće u rangu ministara, gradonačelnika Zagreba, pa čak i najvažnijih sudaca. Ako ste, s obzirom na te plaće, pomislili da Hrvatske željeznice uspješno posluju, prevarili ste se, HŽ je državna tvrtka - gubitaš. Opstaju na račun državnog proračuna.



Iz godine u godinu bilježe stotine milijuna gubitaka te preživljavaju pomoću subvencija od najmanje milijardu kuna godišnje, a potpuno su, čini se, izgubili kontrolu nad nagomilanim sindikalistima, kao i radnicima.



Godišnje se samo za plaće 13.900 radnika isplaćuje 1,6 milijardi kuna, a stotinjak sindikalista tvrtku godišnje stoji 21 milijun kuna.



Izgleda da profesionalni sindikalisti zapravo vode HŽ. Ne samo da ih je sve više nego Upravi dostavljaju dopise koga da zaposle, kome da daju stimulaciju, traže besplatan prijevoz za drva, a navodno i ugovaraju poslove s dobavljačima... Sindikalni čelnici međusobno se natječu u “vrbovanju” radnika kako bi skupili 500 članova i stekli uvjete da dobiju ugovor sindikalista profesionalca.



Počastili se sa 83 kg šunke



Takvi uvjeti djeluju kao posao iz snova - na račun državnog proračuna sindikalisti u HŽ-u brinu se samo o radnim pravima svojih članova. A s obzirom na to da im uz tolike subvencije radna prava i nisu previše ugrožena, sindikalisti se ne “ubijaju” od posla.



 Zato su se u Sindikatu željezničara Hrvatske pred godišnje odmore odlučili počastiti, pa su na račun sindikata kupili 83,890 kilograma dimljene šunke za 3691 kunu.



Državna je revizija 2007. utvrdila da su Hrvatske željeznice od 1,7 milijardi kuna prihoda veći dio, 1,3 milijarde, dobile od države. No taj dio subvencija nije u cijelosti potrošen razvoj željeznice i infrastrukture, jer je gotovo polovica, 680 milijuna kuna, potrošena na plaće zaposlenika, što nije u skladu sa zakonom.



Odlučuju o zapošljavanju



Prosječno profesionalni sindikalisti u Hrvatskim željeznicama zarađuju oko devet tisuća kuna, s tim da se plaće čelnika penju i do 15.000, pa čak i 17.000 kuna. 



A čime se sindikalisti zapravo bave?



“Gospodine Kalmeta, sindikalni vođe su u sprezi s upravama i dobavljačima s kojima se dogovaraju razni poslovi. Da bi to mogli raditi, sindikalni vođe dogovaraju s upravama tko će biti na kojoj funkciji u nabavi, upravi te na čelu pojedinih poslovnica. Takvim načinom rada doveli su tri društva pred stečaj, a u HŽ-u je normalno da su nadređeni ujedno i članovi sindikata. Zbog takvih sprega dolazi do korupcije, pa i mita”, piše dalje u pismu anonimni radnik HŽ-a.



Klikni za uvećanje:



2. Sindikalni dužnosnici raspoređeni po gradovima imaju prosječnu plaću od 8500 kuna neto

1. Sindikat željezničara Hrvatske 19. lipnja naručio je 83.890 kilograma dimljene šunke po cijeni od 44 kune za kilogram

3. Dopis Odvjetništva da je Dražen Drk priložio lažnu diplomu Fakulteta prometnih znanosti



4. Prijedlog da se Dražen Drk imenuje sindikalnim profesionalcem


On potanko opisuje način na koji djeluju sindikati te tvrdi da imaju kontrolu i nad zapošljavanjem ljudi.



“Sindikalni vođe imaju presudnu ulogu kod zapošljavanja. Na taj način stvaraju svoju mrežu onih koji im odgovaraju te ako im se netko usprotivi, spremni su ih rušiti na sve moguće načine”, napisao je bivši član sindikata.



Krivotvorio diplomu




Bivšem sindikalnom čelniku s lažnom diplomom Draženu Drku posvetio je dio svog pisma.



Drk je izbačen iz sindikata jer je otkriveno da je krivotvorio diplomu Prometnog fakulteta u Zagrebu. Potvrdilo je to Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici, ali Drk se izvukao od kazne jer je nastupila zastara. Diplomu je krivotvorio 1999. godine, a zastara za krivotvorenje osobnih isprava nastupa već nakon pet godina.



No Dražen Drk je ipak zadržao svoj posao. Umalo mu je uspjelo i da opet postane sindikalni profesionalac, ali u drugom sindikatu.



No, Uprava je ipak odbila zahtjev da Dražen Drk dobije novi ugovor, ali ne zbog njegova skandala s krivotvorenom diplomom, nego zato što taj sindikat brojčano ne zadovoljava uvjete da ima dva sindikalista profesionalca.



“Sadašnja sindikalna scena je rastrojena jer se pojavio još jedan strukovni sindikat, a došlo je do raslojavanja sindikata koji je vodio lažni inženjer gospodin Drk. Sada drugi sindikati trče za njihovim članstvom i nude bivšem čelniku Drku potpredsjedničku funkciju. Pitam se jesu li to moralni sindikalisti?”, napisao je radnik.



'Tajnica? Što će sindikalcu tajnica?'

- Prije nekoliko dana zvao sam u Rijeku i javila mi se neka žena, rekla je da je tajnica sindikalista. Što će njemu tajnica? Sad oni imaju urede, tajnice... Sindikate financiraju neki dobavljači, pa se oni zauzimaju za njih. Nedavno sam doznao da je isto tako jedan sindikat naručio drva za ogrjev te da prijevoz tog drva stoji pola milijuna kuna. Onda su tražili da im Cargo i vuča omoguće besplatan prijevoz. No, zašto bi se netko u sindikatu time bavio ako nema koristi od toga?! - pita se Nenad Mrgan, jedini predsjednik sindikata koji u HŽ-u nije zaposlen kao sindikalni profesionalac nego kao kontrolor vuče.



- Osobno u takve kombinacije nikada ne ulazim jer ne želim da me članovi smatraju lopovom, pa se ne upuštam u nabave drva, šunka, svinjskih polovica... - kaže Mrgan koji prima plaću kao kontrolor vuče, a za svoj sindikalni rad prima  naknadu od sindikata.



Mrgan se nije htio izboriti za status profesionalnog sindikalista.



- Ne želim takav ugovor zato što nisam tako odgojen i smatram da ne bi to dobro prihvatili članovi mog sindikata. Pokušao sam taj status dogovoriti za neke povjerenike, ali to je izazvalo lavinu nezadovoljstva - rekao je Mrgan.



 On tvrdi da u HŽ-u postoji previše sindikalaca i smatra da bi oni sami trebali snositi vlastite troškove.



- Sindikalna ‘prava’ ostvaruju se putem sindikata, radničkih vijeća i povjerenika zaštite na radu. No, postoje i razne udruge, prije svega one braniteljske, koje također financira poslodavac kroz plaće putem koeficijenata - opisuje. Dodaje da bi možda u zagrebačkoj centrali trebali postojati sindikalni profesionalci, ali da bi se na terenu njihov broj trebao smanjiti. Mrganov sindikat okuplja 2000 članova, a  predsjednik je već 18 godina.



Na toj poziciji naslijedio je Milana Krivokuću koji je 1992. ubijen na kućnom pragu, a tko ga je ubio, nikad nije otkriveno.



- Bio mi je prijatelj. Istraga je došla do vrata HŽ-a, ali tu je stala. A točno se znalo tko je tih dana u HŽ-u mahao njegovom putovnicom. Tada je napustio sindikat kako se organizacija ne bi razbila zbog prepirke o tome čije interese zastupa - srpske ili hrvatske. Dokaz je to da se nije vodio samo osobnim interesima - prisjetio se Mrgan. Tada se sindikati nisu bavili otimanjem članova, kao danas. ( V. Nezirović)




Na Sindikat digli kredit i svih 16.000 € potrošili

Novi predsjednik Sindikata tehničkog pregleda vagona i vlakova Ilija Kuprešak, koji je na toj funkciji naslijedio Dražena Drka, kaže da je kriminalistička policija stalno kod njih u sindikatu.



- Papiri su u rasulu. Podizali su se krediti, uzimale provizije, kupovale svinjske polovice... Bivši predsjednik Drk podigao je kredit od oko 16 tisuća eura u ime sindikata, a da za to nije imao odluku predsjedništva. Digao je kredit koji je njih nekoliko podijelilo. Sad kredit vraća sindikat, a oni daju novac sindikatu - opisuje predsjednik sindikata Kuprešak. Tvrdi da je policija i u centrali, a i u podružnicama sindikata.



- U Koprivnici je otkriveno da su se kupovale neke svinjske polovice za 250 tisuća kuna, plaćala se osiguranja. I ni za što od toga ne postoje papiri i odluke, nema računa - rekao je Kuprešak.




Vanja Nezirović
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:13