EVO ZAŠTO STRANCI NE ŽELE ULAGATI U HRVATSKU

Ministri protiv Hollywooda: Za 'Igre prijestolja' nitko ne želi vratiti 4 milijuna kuna obećanih poticaja

HBO bi set svjetski popularne serije mogao odvesti iz Hrvatske u slučaju da mu se ne zagarantira isplata

Premda već najavljeno, snimanje treće sezone popularne HBO-ove televizijske serije “Igra prijestolja” u Dubrovniku dovedeno je u pitanje jer u proračun Ministarstva kulture nije uvršten iznos od četiri milijuna kuna koliko bi ekipi trebalo biti vraćeno na ime poticaja na uložene troškove .

HBO traži garanciju da će im taj iznos biti isplaćen. Ako im Ministarstvo kulture ne pošalje traženu garanciju, HBO je, navodno, spreman odustati od planiranog snimanja u Hrvatskoj.

- Ne znam zašto ministrica Andrea Zlatar nije rezervirala sredstva za tu namjenu. Nekoliko sam je puta na to upozorio. Govorio sam o tom problemu i javno, u Saboru - kaže bivši ministar kulture Jasen Mesić.

Maras podmeće leđa

Paniku koja je ovih dana, nakon primitka HBO-ova dopisa, zavladala hodnicima Ministarstva kulture u posljednji je trenutak stišao, kako se može čuti u filmaškim, ali i političkim krugovima, Gordan Maras, ministar poduzetništva i obrta, koji je obećao naći novac i tako izbjeći potencijalnu blamažu.

- Ako to ne riješimo, ispast ćemo neozbiljni. Ta serija donosi nam neki novac, a znači nam puno i za reklamu naše zemlje - kaže jedan od Marasovih suradnika.

Neugodna epizoda događa se u trenutku kada se svjetski filmski biznis počeo vraćati u Hrvatsku. Velik poticaj njegovu povratku dao je Zakon o audiovizualnim djelima, koji je izglasan 15. srpnja prošle godine, a stupio je na snagu 1. siječnja 2012. Prema tom zakonu, pravo na financijski poticaj imaju oni koji svoje igrane, animirane i dokumentarne filmove, televizijske filmove i televizijske serije u cijelosti ili djelomično proizvode u Republici Hrvatskoj.

Taj financijski poticaj iznosi 20 posto od ukupnog iznosa troškova za proizvodnju audiovizualnog djela u Republici Hrvatskoj, a isplaćuju se nakon što investitor dokaže da je ta sredstva potrošio.

Očekivanja su bila velika. Tako je ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar izjavljivao kako, prema njegovoj procjeni, neće proći dugo a da će se vrijednost međunarodnih projekta popeti do 100 milijuna eura. Za sada stvari ipak ne stoje tako. Vrijednost dogovorenih međunarodnih projekata u ovoj godini kreće se, doznajemo, oko 50 milijuna kuna. A to, drugim riječima, znači da je u proračunu Ministarstva kulture trebalo rezervirati 10 milijuna kuna za isplatu poticaja stranim filmašima.

Traže osiguranje

Kakvo rješenje može punuditi Maras? Trenutno su u igri, kako doznajemo, dva rješenja, a oba će ovisiti o širim okolnostima, odnosno o tome hoće li biti rebalansa ovogodišnjeg proračuna ili neće. Ako se Vlada odluči na rebalans proračuna, taj bi se novac u državnoj blagajni mogao osigurati već u ovoj godini, pa bi i potraživanja filmaša trebala biti razmjerno brzo riješena. Ako, pak, ne bude rebalansa, na isplatu će vjerojatno pričekati sljedeću godinu, pri čemu bi morali dobiti neku vrstu osiguranja od Vlade da će njihov problem biti riješen. Upravo to je ono što HBO traži od Ministarstva kulture. Konačnu odluku donijet će Banski dvori.

Ministarstvo kulture po svoj prilici nije zadovoljno da upravo ono iz svoga proračuna isplaćuje olakšice stranim filmašima.

Naime, uobičajena je praksa u svijetu da tu obavezu na sebe preuzme Ministarstvo financija. Nikakav komentar iz Ministarstva kulture na ovu neugodnu situaciju za sada nismo uspjeli dobiti. Predsjednik HAVC-a Hrvoje Hribar koji je u stalnom kontaktu s Ministarstvom kulture uvjerava da će Ministarstvo naći rješenje za 10 milijuna kuna koje nedostaju za tu namjenu. Napominje da će od sljedeće godine ta obaveza prijeći na Ministarstvo poduzetništva i malih obrta.

Nema potvrde

U HBO-u su nam, pak, na upit o tome je li u planu otkazivanje serije ako ne dobiju garanciju odgovorili da nam tu informaciju ne mogu ni potvrditi ni opovrgnuti.

James Bond pobjegao u Crnu Goru

Poduža je lista filmova koji su se trebali snimati u Hrvatskoj, a nisu zbog toga što u zakonima nismo predvidjeli nikakve poticaje za potencijalne investitore, koji se u nekim zemljama kreću i do 30 posto. Stoga su, bez obzira na privlačne lokacije, strane producentske kuće, umjesto u Hrvatsku, odlazile u Mađarsku, Poljsku, Češku ili Sloveniju. Zbog niskih troškova i solidnih produkcijskih uvjeta trenutno su najatraktivnije Srbija, Rumunjska i Bugarska.

Najčešće spominjani slučajevi projekta koji su u Hrvatskoj mogli biti snimljeni su “Narnijske kronike”, zatim filmovi “Medieval”, “Omen 666”, a navodno i nastavak Jamesa Bonda sniman u Crnoj Gori. Neslužbeno se može doznati i kako razlozi nisu bili samo porezne olakšice, nego i visina drugih troškova. Primjerice, film “Lock Out” u produkciji Luca Bessona snimao se u Srbiji, u studijima Pinka, jer su nudili niske cijene smještaja za kompletnu ekipu. Kod nas je odlučeno da je visina povrata 20 posto, no taj bi iznos trebalo povećati zbog višeg PDV-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:03