NASTAVAK ŠTRAJKA

MINISTRI ZAOŠTRILI RETORIKU PREMA PROSVJETNIM SINDIKATIMA Kujundžić ih optužio za ucjenu: 'Tako se ne vodi dijalog'

Milan Kujundžić, Darko Horvat
 CROPIX

Ministar zdravstva Milan Kujundžić osvrnuo se u subotu nakon klauzure HDZ-a na izostanak dogovora nakon još jednog sastanka Vlade i sindikata zaposlenih u obrazovanju. Sindikate je optužio za ucjenu.

Kujundžić: Sindikati su krenuli s ucjenom

- Krenuli su s jednom nepraktičnom ucjenom, na taj način se ne vodi dijalog, uvijek se traži kompromis, kratko je rekao Kujundžić.

- Ovdje su važna hrvtaska djeca, mislim da ljudi koji su u prosvjeti imaju pravo tražiti veću plaću, ali nemaju pravo ugrožavati hrvatsku djecu. Bilo bi dobro da se vrate na posao i nastave dalje boriti se za svoja materijalna prava, rekao je Kujundžić.

Podsjetimo, nakon što su jučer Vlada i sindikati više od dva sata razgovarali o koeficijentima u Banskim dvorima, nije došlo do dogovora pa se štrajk u školama i dalje nastavlja.

Horvat: Kada na stol stavljate zahtjev, morate u njega i sami vjerovati

Ministar gospodarstva Darko Horvat također je govorio o štrajku u školama i zahtjevima sindikata.

- Kada na stol stavljate svoj zahtjev, onda prvo morate u njega i sami vjerovati. Kada sindikati tvrde da je struktura koeficijenata nekorektna, povećavanje iznosa takvog koeficijenta samo bi stvorilo dodatne probleme. HDZ je rekao, napravimo kvalitetnu analizu, budimo sigurni da je struktura koeficijenata kvalitetno izrađena, a onda neće biti problem povećavati ih, rekao je Horvat.

Anušić o kampanji: Ovo radimo da se ne dogode nikakvi labudi

Nakon klauzure HDZ-a, novinarima se obratio i osječko baranjski župan te šef izbornog stožera Kolinde Grabar-Kitarović Ivan Anušić, koji je na početku progovorio o predsjedničkoj kampanji, što je bila i tema HDZ-ove klauzure.

- Definirali što su nam daljnji koraci i pripreme za drugi krug. Naglasak je na zajedništvo, koheziju stranke, vrijednostima koje propagiramo, priprema za ono što sad dolazi. Ulazimo u sami finiš utrke, a to je službena kampanja od 5. prosinca. Svaki dan od jutra do večeri će biti kampanja po cijeloj RH, svaka županija će biti u fokusu predsjednice. U Zagrebu, Splitu, Osijeku i Rijeci će se održati donatorske večere, a zadnji skup će biti u Vukovaru, najavio je Anušić.

Novinari su ga upitali funkcionira li sve dovoljno dobro kako se ne bi opet dogodio 'crni labud'.

- Ovo radimo da nam se ne dogode nikakvi labudi i ništa slično. Zato od 7. mjeseca radimo na ovom stranačkom i državnom projektu. 600 stožera na području cijele RH funkcionira u smjeru pobjede Kolinde Grabar-Kitarović. Mislim da se neće dogoditi ništa neplanski, ankete pokazuju pobjedu Kolinde Grabar Kitarović u 1. i 2. krugu. Ovi izbori se ne mogu shvatiti olako, bitna je maksimalna mobiliziranost, rekao je Anušić.

Upitan o tome hoće li dugotrajni štrajk prosvjetnih djelatnika ugroziti kampanju, Anušić kaže da štrajk s time ne bi trebao imati nikakve veze.

S obzirom da HDZ još nije predao potpise za kandidaturu Kolinde Grabar Kitarović, novinari su Anušića upitali što se čeka.

- Još se skupljaju dva dana, kad ih skupimo i kad završi zakonski rok, doći ćemo u DIP i predati potpise i kandidaturu Kolinde Grabar-Kitarović. Bit će to i više nego dovoljan broj potpisa, zaključio je Anušić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:43