PROJEKT

MINISTRICA BEDEKOVIĆ NAJAVILA 'Do kraja godine otvara se sigurna kuća u Dubrovačko-neretvanskoj županiji'

Vesna Bedeković
 Davor Pongracic / CROPIX

Ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Vesna Bedeković najavila je u petak u Dubrovniku kako će do kraja godine u Dubrovačko-neretvanskoj županiji biti otvorena sigurna kuća, no o detaljima projekta nije htjela govoriti s obzirom na to da je riječ o tajnoj lokaciji.

Bedeković je na sastanku s dubrovačko-neretvanskim županom Nikolom Dobroslavićem i čelnim ljudima županijskih socijalnih ustanova u dubrovačkoj palači Ranjina podsjetila kako je najjužnija hrvatska županija među šest koje još uvijek nemaju sigurnu kuću.

„Vrlo intenzivno surađujemo s upravom županije, a za vrijeme mog boravka ovdje službe Ministarstva obišle su prostor buduće sigurne kuće“, rekla je Bedeković te dodala kako će se u dogledno vrijeme nastojati pronaći rješenje za prostor budućeg županijskog Obiteljskog centra.

Također, istaknula je kako će Ministarstvo poboljšati kvalitetu sustava socijalne skrbi paketom od pet mjera.

„Važno je imati dobro ustrojen i optimalan sustav, prije svega usmjeren na dobrobit krajnjih korisnika, građana u potrebi. Nemili događaj u Đakovu bio je pokretač dubljeg promišljanja o potrebi uvođenja sigurnosnih mjera. Jedino siguran socijalni radnik može kvalitetno obavljati svoj posao. U ovoj županiji postoji zaštitarska služba, a očekuje se nabava prolaznog detektora“, ustvrdila je Bedeković i dodala da Ministarstvo provodi analizu potreba o zapošljavanju.

„U svim županijama imamo nedostatak kadrova u zdravstvu, prije svega medicinskih sestara, a čak nam nedostaje i socijalnih radnika. Na tome ćemo morati poraditi“, zaključila je Bedeković.

Dobroslavić: Važnost zaštite žrtava nasilja

Župan Nikola Dobroslavić istaknuo je važnost zaštite žrtava nasilja te dodao kako će županija ispuniti svoju zakonsku obvezu te financijski sudjelovati u projektu.

„Sigurna kuća neće biti namijenjena samo žrtvama iz naše županije, već i iz ostatka Hrvatske. Očekujemo i sufinanciranje iz Ministarstva, premda još uvijek ne možemo govoriti o iznosu potrebnih sredstava“, rekao je Dobroslavić.

Napomenuo je i da su na natječaje fondova EU prijavljena dva projekta - poboljšana i dugoročnija verzija projekta sigurne kuće te projekt Centra za rane intervencije u Metkoviću.

„Oba su nam projekta od izvanredne važnosti i nadam se da će nam sredstva biti odobrena“, zaključio je Dobroslavić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:07