GOSTOVANJE NA RADIJU

MINISTRICA BEDEKOVIĆ O ZARAZI U DOMU ZA STARIJE U SPLITU 'Budu li utvrđene nepravilnosti, jasna je odgovornost ravnatelja'

 
Vesna Bedeković
 Tom Dubravec / CROPIX

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković potvrdila je u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" jučerašnju informaciju da je 10 od 49 evakuiranih korisnika Doma za starije i nemoćne u Splitu pozitivno na koronavirus.

Upitana o informaciji da korisnici još jednog doma za starije imaju temperaturu te hoće li oni biti evakuirani, ministrica je odgovorila da se još čekaju nalazi i da sada ne zna što će se dalje događati.

Govoreći o lancu odgovornosti zbog situacije u splitskom domu Bedeković je kazala da se radi o decentraliziranom domu kojem je osnivač Splitsko-dalmatinska županija.

- Svim pružateljima usluge u sustavu brige za starije i nemoćne, njima oko 700, jasno im je poslana preporuka i uputa o postupanju. Prva preporuka i uputa je išla 27. veljače, a radilo se o zabrani posjeta domovima. Preporuku smo ponovili i nadogradili 13. ožujka o zabrani posjeta te ponašanju zaposlenika. Potom je 25. ožujka Nacionalni stožer izdao mjere koje se tiču rada u ustanovama u sustavu socijalne skrbi, a posebno u domovima za stare i nemoćne. Ta odluka sadrži i obvezu izvještavanja na dnevnoj bazi ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku - kazala je ministrica za Hrvatski radio.

Naglasila je da se čini sve da do ovakvih slučajeva više ne dođe.

- Svi domovi moraju svaki dan podnijeti izvješće do 19 sati o svim novonastalim situacijama, uključujući i sumnju na koronavirus, izjavila je ministrica. Dodaje da je jučer počeo epidemiološki izvid, sagledavanje situacije čitavog lanca postupanja. Ako se pokažu nepravilnosti, jasno se zna odgovornost ravnatelja, kazala je ministrica.

Silvano Hrelja, predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika, kazao je da imamo sustav domovinske sigurnosti ali nemamo strategije za pojedine djelatnosti - kako se svaka djelatnost treba ponašati u situaciji ugroze.

- Ovdje se radi o ljudima i to bespomoćnim, starim, bolesnim i koji su sada u dvostrukoj izolaciji. Ministarstvo i ravnatelji domova imaju dvostruku odgovornost za živote i zdravlje svojih korisnika - dodaje.

Naglašava da se radi o vrlo teškoj i stresnoj situaciji za korisnike domova.

- Pored svih nedaća koje su ih zadesile sigurno imaju i neki osjećaj straha, pa odjednom ne mogu niti do svojih najmilijih i najdražih. Zato je potrebno uvesti vrlo rigidne kontrole i vojnički postupati. Sve se mora u jednom danu napraviti, ali ako se ne dobiju podaci u ministarstvu se ne ide spavati dok se ne dobiju podaci o stanju štićenika. To bi bila potpuna kontrola - kazao je Hrelja.

Bedeković je odgovorila da krizni tim u ministarstvu ne ide spavati i ne spava.

- Krizni tim u ministarstvu funkcionira već tri puna tjedna. Na dnevnoj bazi se izmjenjuje šest ljudi i neprestano sve provjerava. Još 18.3 sam poslala zahtjev svim županijama da nam dostave podatke o svim starim i nemoćnim osobama i to ne samo o onima koji žive u domovima, nego i onim starim ljudima koji žive sami kako bismo došli do njih radi eventualne pomoći u uvjetima epidemiološke krize, dodala je.

Ministrica Bedeković naglasila je da je zabranjena posjet korisnicima domova, ali i izlazak korisnika van. Također ističe da je preporučeno omogućavanje komunikacije korisnika domova s njihovim obiteljima bilo putem telefona, videolinka.

- Poseban je naglasak stavljen na održavanje ne samo fizičkog, već i mentalnog zdravlja. Ovo je za naše stare i nemoćne izuzetno teška situacija. Osim što ih se štiti od zaraze, na neki način ih se izolira od njihovih obitelji i cijeloga društva, istaknula je.

Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica gradonačelnika Zagreba, izrazila je nadu da će svi u splitskom domu ozdraviti i da će ova situacija biti samo još jedna pouka svima nama iz koje trebamo itekako puno naučiti.

Govoreći o zagrebačkim domovima umirovljenika rekla je da je tu oko 3.800 korisnika.

- Taj je broj nešto manji od mogućeg broja smještaja upravo zato što u ovo vrijeme ne primamo nove korisnike upravo zato što želimo zaštititi sve one koji se danas nalaze u domovima, kazala je.

Naglašava da je do sada bilo 14 situacija koje su zahtijevale testiranje. Rezultati su pokazali da su negativni na koronavirus. O tome su, kako kaže, komunicirali s korisnicima i njihovim obiteljima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:37