LAŽNE DIPLOME

MINISTRICA DIVJAK O ODBIJANJU PROVJERE DIPLOMA OD RS: 'Traže da dokažemo opravdanu sumnju u vjerodostojnost diploma. To je neprihvatljivo'

Blaženka Divjak
 Željko Puhovski / CROPIX

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak pojasnila je svoju izjavu koju je jučer dala gostujući u Točki na tjedan na N1 televiziji kada se požalila da Republika Srpska odbija provjeravati diplome na zahtjev Republike Hrvatske zbog čega će biti zaustavljeno svako zapošljavanje u školstvu s diplomama koje potječu iz tog entiteta.

Ministrica Divjak je kazala da su dobili dopis Ministarstva vanjskih poslova BiH u kojem prenose obavijest o odbijanju provjere isprava Republike Srpske te dopis u kojem se navodi da neće provjeravati isprave ako hrvatsko ministarstvo pokaže da postoji opravdana sumnja da se isprava treba provjeravati.

"To je za nas neprihvatljivo jer niti za 50 nevjerodostojnih isprava koje smo do sada u ovom procesu otkrili nije postojalo nešto što bismo mogli nazvati opravdanom sumnjom nego je naš motiv da brinemo o budućnosti učenika i vratimo povjerenje u sustav obrazovanja koji prolazi kroz velike reformske proces i promjene. U sklopu toga treba osigurati da u sustavu rade oni koji su kompetentni i da imaju vjerodostojne isprave kakve po zakonu trebaju imati", kazala je ministrica.

Tvrdi da je namjera procesa koje je ministarstvo pokrenulo prije godinu dana bila da se sustav očisti od varalica te da se radi o jednostavnom postupku gdje traže odgovor je li isprava vjerodostojna ili se radi o falsifikatu.

"Kada se pita instituciju ona treba potvrditi je li osoba s određenim imenom i prezimenom završila njihov fakultet ili školu i to je sve. Pritom ne ulazimo ni u kakve postupke osiguravanja kvalitete i nismo dosad imali problema niti u Hrvatskoj niti izvan Hrvatske", kazala je Divjak te dodala da po tom pitanju imaju suradnju s Austrijom, Slovenijom te Republikom Srbijom.

Dodala je i da je među 50 krivotvorenih isprava bilo i onih na ime Sveučilišta u Grazu, Ljubljani i Novom Sadu.

Kazala je da ju je prije konferencije za medije nazvao ministar Srđan Rajčević iz entiteta Republike Srpske kojem je objasnila zašto provjeravaju isprave.

"Jasno sam pročitala gdje se odbija suradnja s nama, a on je sa svoje strane obećao da će raditi na tome da dobijemo odgovore. On je zadužen za visoko obrazovanje pa tu trebamo i suradnju onih koji su nadležan za predtercijarni sustav. Nema uzmaka u smislu da bismo odustali od toga da se sve isprave u našem sustavu provjere. Dobar dio isprava je provjerne, preko 80 posto, i nastavit ćemo dalje. Ovaj poziv ohrabruje", kazala je.

Na novinarsko pitanje o odluci Visokog trgovačkog suda RH koji je 4. veljače donio rješenje kojim je kao neosnovanu odbio žalbu Ministarstva znanosti i obrazovanja protiv upisa Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, ministrica Divjak je kazala da još nije dobila tu odluku.

"Ako je ona takva kako vi navodite, mi poštujemo odluku suda iako ona znači da ne treba provjeravati zakonitost odluka o osnivanju fakulteta. Konkretno, svatko može osnivati fakultet i akt o osnivanju može biti nezakonit, posljedično to znači da kada se fakultet osnuje on se stavlja na račun poreznih obveznika bez da država ima mehanizam provjere preko nadležnog ministarstva.

Naša namjera je zaštiti kako studente tako i zaposlenike i zato postupamo konzistentno u takvim slučajevima. Ovdje je jedan slučaj, imali smo ranije slučajeva gdje smo na potpuno jednak način postupali. Odluku nismo dobili, ali ako je takva moramo znati što ona zapravo znači", kazala je ministrica Divjak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 05:08