PROPALO MIRENJE

MINISTRICA DIVJAK OGLASILA SE O ŠTRAJKU U ŠKOLAMA, OTKRILA ŠTO SADA MORAJU NAPRAVITI RAVNATELJI 'Ne da sam razočarana, ljuta sam'

 
 Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Ministrica Blaženka Divjak na odlasku iz Vlade kratko je komentirala propalo mirenje između Vlade i školskih sindikata. Nakon sastanka, sindikalist Branimir Mihalinec najavio je da učitelji i profesori sutra stupaju u štrajk u cijeloj zemlji.

Na pitanje je li razočarana ishodom mirenja, kazala je:

- Ne da sam razočarana, ljuta sam!, poručila je, a prenosi N1.

Divjak se u 14 sati iz Ministarstva obratila javnosti vezano za sutrašnji štrajk u školama.

- Molim roditelje i učenike za strpljenje, ravnatelji su dobili upute što i kako dalje. Vrata škole moraju biti otvorena, mora se osigurati odgojno-obrazovni rad ili neki drugi rad u školama, poručila je Divjak.

Ministrica je istaknula da je tijekom štrajka najvažnija sigurnost učenika.

- Ravnatelji moraju na web stranicama objaviti detaljne upute, pogotovo o specifičnim pitanjima, kao i kontakt osobe kojima se učenici i roditelji mogu obratiti sa pitanjima. Molim za strpljenje i razumijevanje, ponovila je Divjak.

Na zamolbu da komentira prvu reakciju na najavu štrajka u školama, izjavila je:

- Naravno da sam ljuta, u procesu mirenja uvijek očekujete uspjeh, ovakvim rezultatom nisam zadovoljna, to nije samo pitanje plaća već pitanje reformskog procesa, rekla je.

Nakon višesatnog sastanka u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec poručio je da mirenje nije uspjelo.

- Vlada je u cijelosti odbila naše zahtjeve, ponudila je kroz dodatke povećanje dodatka od 2 posto od 1. listopada i 2 posto od 1. lipnja 2020. To je za sindikate neprihvatljivo i iz tog razloga mirenje je neuspješno završilo. Možemo najaviti da će sutra početi štrajk u sustavu osnovnog i srednjeg školstva. Bit će cirkularni štrajk, prvi dan, sutra, cijela Hrvatska će biti u štrajku, ostale dane će biti nekoliko županija iz oba sindikata zajedno, kazao je Mihalinec, prenosi N1.

Ministar rada i mirovinskoga sustava Josip Aladrović istaknuo je da ovaj štrajk sigurno nije ugodan za Vladu, ali da Vlada moramo poštivati vlastite financijske mogućnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:36