O KURIKULARNOJ REFORMI

MINISTRICA DIVJAK 'Stručnjaci u reformi nisu moji, niti su Jokićevi ili Barišićevi... O Povjerenstvu će sutra sve reći premijer'

Blaženka Divjak
 Davor Pongracic / HANZA MEDIA

- Reforma i stotine stručnjaka koji su radili na njoj, nije niti Jokićeva, niti Barišićeva niti moja. Svojatanje reformskog procesa drži nas na mjestu i ne vodi tomu da počnemo s promjenama od iduće školske godine, već tomu da djeca postaju taoci politike. Reformi je potrebna depersonalizacija, u suprotnom se bavimo prošlošću – poručila je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak.

U manevru Ministarstva se, da unatoč nerazriješenoj situaciji sa suspektno izabranom Ekspertnom radnom skupinom za kurikularnu reformu (ERS), reaktivira 369 učitelja i profesora okupljenih u stručnim radnim skupinama 2015. godine, kada je ERS vodio Boris Jokić, Divjak ne vidi problem. Ministarstvu je cilj ubrzati proces pripreme reforme i provjeriti anketom koliko je ljudi odnosno autora kurikularnih dokumenata spremno na daljnji rad. On uključuje doradu dokumenata prema prijedlozima iz javne rasprave.

Rezime svega jest da ministrica ne želi odustati od pripremljenih kurikularnih dokumenata, kao niti struke koja je u taj rad uložila ogroman entuzijazam.

Prema informacijama Ministarstva, do jučer u podne želju za nastavkom rada na reformi izrazilo je oko 250 članova stručnih radnih skupina. Krajnji rok za odgovor na anketu istječe danas navečer. Ono što je najviše zanimalo novinare - objava ishoda dogovora koalicijskih partnera oko sudbine Ekspertne radne skupine na čelu s bivšom savjetnicom bivšeg ministra Pave Barišića, Jasminkom Buljan Culej, Divjak je prepustila premijeru Andreju Plenkoviću.

- Sve ćete čuti na Vladi od premijera, poručila je, uz molbu medijima – 'bez navlakuša', jer ona sigurno neće biti ta koja će otkriti dogovor kojega premijer očito želi prvi prezentirati.

Upitana postoji li mogućnost da do iduće školske godine ipak ne budu spremni svi kurikularni dokumenti i međupredmetne teme, odgovorila je potvrdno.

- Da, postoji mogućnost da se to dogodi. Vjerujem da će ti sadržaji biti u manjini. Ne bismo željeli da zbog manjih problema riskiramo cijeli proces, izjavila je. Na primjedbu da je u tom slučaju nemoguće govoriti o cjelovitoj kurikularnoj reformi, već parcijalnoj, ustvrdila je da izostavljanje pojedinih predmeta ipak nije u planu. Možda, pojasnila je, neće biti spremni svi sadržaji zbog nedostatka uvjeta u školama.

Uz izjavu da se Ministarstvo neće odreći nikoga tko želi raditi na reformi, ali konstruktivno, apelirala je na maksimalnu varijantu suglasja.
- Znam da nikada nećemo imati sto postotno slaganje oko reforme. Niti jedna država nije težila potpunom suglasju, no mi moramo iskoristiti postojeće ljudske resurse. Njih, nažalost, nemamo na bacanje, stručnjaci koji su pripremali reformu su nam zlata vrijedni i ne možemo se odreći rezultata njihova rada, odnosno onoga što je napravljeno. Tražit ćemo i međunarodnu podršku, no ako krenemo s pozicije svojatanja reforme, od toga nitko neće imati koristi – zaključila je Divjak. Na pitanje, hoće li u procesu biti mjesta i za Borisa Jokića, ponovila je: nema prepreke da budu uključeni svi koji to žele.

Na pitanje je li ispunila zadatak premijera Plenkovića i provela istragu o curenju interne analize Ministarstva obrazovanja o izboru Ekspertne radne skupine, a koju je objavio Jutarnji list, Divjak je odgovorila kako njezin posao nije da istražuje.

- Radim svoj posao, ne bavim se istragama. Nadam se da će nakon današnje objave dogovora oko sudbine ERS-a interna analiza postati marginalno pitanje – poručila je Divjak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:13