PONOVNO OTVARANJE

MINISTRICA DIVJAK 'U školama će u ponedjeljak biti oko 4.500 učenika, a u vrtićima možda i tri puta više'

 Davor Pongracic / CROPIX

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak rekla je u subotu kako će u školama, koje nakon mjesec i pol dana za neke otvaraju svoja vrata, biti oko 4.500 učenika dok će u vrtićima biti možda i tri puta više djece nego u školama.

"Nisu sve škole još poslale podatke ali bit će oko 4.500 što se tiče škola, a naše su procjene za vrtiće da će biti možda i tri puta više nego u školama. Očito je s malom djecom veći problem ako roditelji rade.

Međutim, ono što je problem za škole, od roditelja smo dobili pritužbe da su ih ravnatelji i učitelji odgovarali od toga da djecu šalju u škole. To nije dobro i nije odgovorno ponašanje. Odgovorno bi bilo da se radi prema svim onim uputama koje su dobili", kazala je Divjak u Dnevniku Nove TV.

Ustvrdila je i kako djeca, po procjeni stručnjaka, nisu ranjiva skupina u ovoj situaciji.

Osvrnula se i na problem zaposlenih roditelja koji su tek u petak dobili obavijest da od ponedjeljka više ne rade od doma pa im djeca moraju krenuti u školu rekavši kako smatra da će sve biti u redu.

"Istina je da smo mi našim zaposlenicima, barem što se tiče javnim službi, javili da se očekuje povratak na radna mjesta. Odluka Vlade je za sve službe bila već u četvrtak na Vladi, no od ranije je bilo jasno da se očekuje normalizacija rada od 11. svibnja što znači da kod kuće ostaju samo oni koji jesu rizične skupine, a za ostale se osiguravaju uvjeti da rade", istaknula je Divjak.

Na pitanje o nedostatku higijenskih sredstava u pojedinim školama, odgovorila je kako su osnivači ti koji daju novce, a ravnatelji moraju kupiti sredstva za dezinfekciju.

Drži i kako je sve spremno za oko 33.000 maturanata dodavši međutim kako je sigurno da ima i onih do kojih nisu sve informacije dolazile te ih je pozvala da prate posebnu Viber grupu Maturanti 2020. gdje se redovito dobivaju sve informacije što se tiče mature.

"Moramo osigurati da učenici završe, pogotovo gimnazijalci, s obaveznim predmetima jer im to predstavlja završetak srednje škole", rekla je Divjak.

Za učenike iz BiH rekla je kako će maturu riješiti prema nekom od različitih scenarija koji postoje.

"Oko 1000 učenika dolazi konkretno iz Bosne i Hercegovine, tu postoje različiti scenariji, a sve ovisi o tome kako će se razvijati priča s otvaranjem granica. Ako se granice otvaraju, onda je sigurno jednostavnije, ukoliko se ne otvore, onda moramo vidjeti kako je sa samoizolacijom, ali ti scenariji se također razrađuju i u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova i sa Stožerom", zaključila je Divjak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:28