NEGATIVNE OCJENE

MINISTRICA KAŽE DA LOŠI REZULTATI MATURE ZAPRAVO POKAZUJU DA JE BILA U PRAVU 'Moja odgovornost prije svega je promijeniti sustav'

 
Blaženka Divjak
 Marko Todorov / CROPIX

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak istaknula je u četvrtak kako rezultati mature pokazuju da je bila u pravu kad je rekla da sustav treba mijenjati, dodavši kako je veliki problem razlika između ocjena koje učenici dobiju u školi i koje dobiju na maturi.

- Moja odgovornost u rezultatima mature prije svega je promijeniti sustav - rekla je ministrica novinarima ispred Banskih dvora dodavši kako rezultati pokazuju da je bila u pravu kad je rekla da sustav treba mijenjati na čemu i radi.

Naime, prema privremenim rezultatima Državne mature povećao se postotak negativnih ocjena iz matematike i hrvatskog jezika. Konačni rezultati bit će objavljeni 15. srpnja.

Naglasila je kako je završena eksperimentalna godina te da se od jeseni mijenja sustav u svim školama, koji podrazumijeva promjenu kurikula te način ocjenjivanja i vrjednovanja.

Divjak velikim problemom smatra razliku između ocjena koje učenici dobiju u školi i onih koje dobiju na maturi. U školi treba raditi tako da se ocjenjuje kriterijski, istaknula je podsjetivši da reforma odgovara na ta pitanja.

- Od iduće godine također uvodimo obvezne predmete na državnoj maturi u strukovnim školama koji će biti isti kao i za gimnazije što će pozitivno utjecati na rezultate - poručila je.

Divjak: Status službenih osoba tražim i za učitelje

- Važno je da škola bude sigurno okruženje te da se promijeni i položaj učitelja - istaknula je Divjak dodavši kako podupire davanje statusa službenih osoba za socijalne radnike.

- To tražim i za učitelje, što je dio akcijskog plana protiv nasilja u školama koji je sad u savjetovanju - rekla je ministrica.

Zalaže se i za povećanje plaća učiteljima jer reforma donosi ne samo promjenu kurikula, nego i način rada.

- Učitelji već sad zaostaju u koeficijentima - rekla je dodavši kako je to razlog da im se koeficijenti povećaju za 6 posto.

Nema temelja za povećanje kvota na Ekonomskom fakultetu

Na pitanje novinara koja je granica za sufinanciranje upisnih kvota na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, ministrica je poručila kako prije svega očekuje da sveučilišta koja se financiraju novcem poreznih obveznika budu odgovorna.

- Nema nikakvog temelja za povećanje kvota - kaže i dodaje kako su jasno napisali Ekonomskom fakultetu da financiraju samo ono što je prošle godine bila kvota te da očekuje da Ekonomski fakultet i Sveučilište budu odgovorni.

Pozvala je roditelje i buduće studente da obrate pozornost do kojeg rednog broja će Ministarstvo subvencionirati studente.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:31