POVODOM DANA EUROPE

Ministrica kulture na mrežnom seminaru u povodu Dana Europe: Raspravljalo se o utjecaju pandemije COVID-19 na kulturnu baštinu

Nina Obuljen Koržinek
 Goran Mehkek / CROPIX

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek sudjelovala je u subotu u povodu Dana Europe na mrežnom seminaru u suorganizaciji Europe Nostre i Europeane, uz podršku Europskoga saveza za baštinu, na kojemu je bilo riječ o utjecaju krize pandemije COVID-19 na kulturnu baštinu.

Na seminaru su uz hrvatsku ministricu kulture Ninu Obuljen Koržinek sudjelovali i povjerenica Europske komisije za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel, predsjedateljica Odbora za kulturu i obrazovanje Europskog parlamenta Sabine Verheyen, predsjednik Europskoga gospodarskog i socijalnog odbora Luca Jahier, predsjednica Odbora za socijalnu politiku, istraživanja i kulturu Europskog odbora regija Anna Karjalainen, izvršni predsjednik Europe Nostre Hermann Parzinger, glavna tajnica Europe Nostre Sneška Quaedvlieg-Mihailović, izvršni direktor Zaklade Europeana Harry Verwayen te autor i novinar Stéphane Bern, priopćilo je Ministarstvo kulture.

Istaknuto je kako se na seminaru raspravljalo o utjecaju pandemije COVID-19 na kulturnu baštinu, te o perspektivama oporavka, potrebama daljnjega djelovanja i definiranja politika na europskoj razini.

Kriza pogodila sve razine društva, u kulturi snažne posljedice

Ministrica kulture naglasila je da je ova kriza pogodila sve razine društva, a posebno snažne posljedice ostavila je na kulturni i kreativni sektor, uključujući i kulturnu baštinu. Podsjetila je na brojne aktivnosti koje su provedene za vrijeme Europske godine kulturne baštine u 2018. ali i napomenula da je upravljanje rizicima u kulturnoj baštini bila jedna od glavnih tema hrvatskoga predsjedanja Vijećem Europske unije u području kulture, koja je nakon razornoga potresa koji je pogodio Zagreb dobila sasvim novi značaj.

Obuljen Koržinek istaknula je da je na nacionalnoj razini usvojen niz mjera za ublažavanje negativnih posljedica pandemije, ali i da je hrvatsko predsjedništvo Vijeća Europske unije bilo u kontaktu s državama članicama Europe unije, međunarodnim organizacijama i profesionalnim udruženjima kako bi dobili bolji pregled situacije, poteškoća i mjera pomoći na europskoj razini.

S tim u vezi podsjetila je da su ministri kulture su 30. travnja ove godine potpisali Deklaraciju o potrebi donošenja ambicioznog i održivog odgovora, kao i brzog, efikasnog i fleksibilnog djelovanja kako bi se omogućio oporavak kulturnog i kreativnog sektora.

Ministrica je najavila održavanje sastanka Vijeća ministara 19. svibnja na kojem će se više raspravljati o prilagodbama sustava potpora i kulturnih politika u post-COVID razdoblju na EU i nacionalnim razinama.

Sudionici rasprave podržali su Zajedničku izjavu u povodu Dana Europe koju su pripremile organizacije članice Europske baštinske alijanse kojoj je cilj postaviti kulturnu baštinu u središte oporavka i oživljavanja Europe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:38