KULTURNA BAŠTINA

MINISTRICA KULTURE U PETRINJI 'Vjerujem da će se Festival ojkanja održati uz uvažavanje i bez osjećaja straha i ugroze'

"Ojkanje je izričaj koji u različitim dijelovima Hrvatske, a i naših susjednih država ima različita imena i nije usko vezan uz pojedine etničke skupine. Nema mjesta u našoj nezavisnoj i demokratskoj državi, da osjećamo ugrozu ili strah od bilo kakvih kulturnih izričaja", naglasila je ministrica kulture
'Donošenje Direktive ni na koji se način ne smije karakterizirati kao kraj interneta. To može samo biti početak novih, pravednijih odnosa na internetu', kaže Nina Obuljen Koržinek.
 Biljana Blivajs / CROPIX

Treći festival ojkanja u organizaciji petrinjskog pododbora Prosvjete, nakon što je zbog pritiska braniteljskih udruga otkazan ovog ljeta, održat će se u Petrinji u subotu 20. listopada u Hrvatskom domu. Nastup su potvrdili KUD Kamen Bukovica, KUD Žegar Bogatnik, KUD Bukovica Kistanje, ŽPG Crkveni Bok, SKD Prosvjeta, pododbori; Sisak, Petrinja, Vojnić, Vrginmost, Zagreb, H.Kostajnica, Dvor, Baljski sokolovi Kostajnica, ŽPG Una, Kostajnica, MPG Plitvice Beograd, Kulturna zajednica Krajine Beograd, Udruženje Banija Beograd, ŽPG Banija Kragujevac. Uz njih organizatori, petrinjski pododbor Prosvjete na festival su pozvali HKUD Mošćenica, pjevački zbor bošnjačke nacionalne zajednice Sisak i Sisačko-moslavačke županije, te tamburaški sastav Odiseja Sisak.

Najava održavanja festivala ojkanja ponovo je uznemirila neke pripadnike braniteljske populacije Petrinje, koji najavljuju prosvjede uoči održavanja festivala. Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, koja je u petak posjetila Sisak, Petrinju i Hrvatsku Kostajnicu, prokomentirala je atmosferu oko održavanja Trećeg festivala ojkanja u Petrinji. „Razgovarala sam telefonom s gospodinom Darkom Dumbovićem koji predstavlja braniteljske udruge i izrazila načelni stav koji ovom prilikom želim ponoviti: ojkanje je nematerijalno kulturno dobro upisano na nacionalnu listu nematerijalne kulturne baštine RH i kao takvo s obzirom da mu prijeti nestajanje čak upisano među ugrožene fenomene. Ono što je specifično vezano uz ojkanje je što je taj izričaj u različitim dijelovima Hrvatske, a i naših susjednih država ima različita imena i nije usko vezan uz pojedine etničke skupine. Smatram da bez obzira što netko može osjećati određenu osjetljivost prema određenim temama, pogotovo u svjetlu stradanja koja je Petrinja doživjela za vrijeme Domovinskog rata, nikada se ne smije kultura, posebno nematerijalna kulturna baština, miješati s tim događajima iz naše nedavne prošlosti. U tom smislu nema mjesta u našoj nezavisnoj i demokratskoj državi, da osjećamo ugrozu ili strah od bilo kakvih kulturnih izričaja i ja vjerujem da će se taj festival odvijati bez prijetnji i uz uvažavanje", rekla je ministrica kulture u Petrinji.

Ministrica Nina Obiljen Koržinek je u Petrinji, zajedno sa županom Ivom Žinićem otvorila novouređenu zgradu Interpretacijskog centra baštine Banovine, čije uređenje su financirali Sisačko-moslavačka županija i Ministarstvo kulture.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:56