PREDSTAVNICI LOKALNIH ZAJEDNICA

MINISTRICA OBRAZOVANJA SAZVALA SASTANAK ZBOG POMOĆNIKA U NASTAVI 'Broj pomoćnika je značajno povećan, ali nejasnoće još postoje'

Ilustracija
 Goran Mehkek / CROPIX

Zbog problema oko pomoćnika u nastavi, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak sazvala je sastanak na kojemu će okupiti predstavnike svih lokalnih zajednica, odnosno osnivača škola, i udruga koje se bave problematikom djece s teškoćama.

Tema sastanka je osiguranje potpore pomoćnika u nastavi i stručno komunikacijski posrednika te procedura njihova odobravanja.

"Sastanak će biti prilika za analizu ovogodišnjeg procesa te za početak dogovora o budućim, zajedničkim aktivnostima na unapređenju odgoja i obrazovanja učenika s teškoćama u razvoju. Usprkos činjenici da je ove godine značajno povećan broj odobrenih pomoćnika u nastavi (gotovo 4.000 odobrenih) što je višestruko više nego prije pet ili deset godina (u školskoj godini 2014./2015. financirano je 1361 pomoćnika, a u školskoj godini 2009./2010. u sustav je bilo uključeno 209 pomoćnika u nastavi) i dalje postoje nejasnoće i prepreke na svim razinama", stoji u pozivu u kojemu se nastavlja:

"Svjesni smo kako je i ove godine velik dio udruga i osnivača uložio profesionalne napore za miran i zadovoljan početak nastavne godine svih učenika s teškoćama te Vam na tome zahvaljujemo.

U Ministarstvu smo s istim ciljem učinili dodatne napore te angažirali stručnjake Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta i liječnike školske medicine Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Zavoda za javno zdravstvo „Andrija Štampar“.

U svrhu kvalitetne pripreme za sljedeću školsku godinu potrebno je započeti s pravovremenim pripremama u stvaranju svih uvjeta i ostvarenju inkluzivnog obrazovanja", piše u pozivu iz Kabineta ministrice.

Sastanak će se održati 20. rujna u 13 sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:47