VELIKA LUDINA

MINISTRICA OTVORILA SEZONU BERBE JABUKA Proizvođači pručuju: 'Dajte nam iste uvjete proizvodnje i zaštitu od uvoza i trgovaca'

 
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković (sredina u crnom)
 MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u petak je u Velikoj Ludini s predstavnicima sektora proizvodnje, skladištenja i distribucije voća održala sastanak i otvorila sezonu početka berbe jabuka u Moslavini u voćnjaku „Vrtovi voća”.

Na sastanku s voćarima ministrica Vučković odgovorila je na brojna pitanja proizvođača i naglasila potrebu za jačim udruživanjem radi snižavanja troškova proizvodnje i stanardizacije ponude koja će im osigurati bolju pregovaračku snagu.

- Proizvodnja voća u Hrvatskoj se oporavlja, osigurali smo 20 milijuna kuna iz Programa potpore za proizvođače jabuka, pripremamo projekte izgradnje skladišnih i rashladnih kapaciteta što će sigurno pomoći nastavku tog pozitivnog trenda.

Plasman domaćih jabuka omogućen je i kratkim lancima opskrbe u sustavu javne nabave. Radimo na nacionalnoj oznaci za domaće proizvode i povezujemo lokalne proizvođače i potrošače.

Da bi bili uspješni i prepoznatljivi na tržištu, proizvođači se moraju udružiti i zajedno nastupati. Zato smo s ciljem unapređenja poslovanja proizvođačkih organizacija u sektoru voća i povrća započeli izradu Nacionalne strategije za održive operativne programe proizvođačkih organizacija u sektoru voća i povrća koja predstavlja budući temelj za izradu operativnih programa u tom sektoru - rekla je ministrica.

Branimir Markota, predsjednik Hrvatske voćarske zajednice zatražio je pomoć od resornog ministarstva kako bi se riješili problemi nelojalne konkurencije koja unatoč Zakonu o sprječavanju nepoštene trgovačke prakse ruši cijenu domaćeg voća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:06