ŠEFICA DIPLOMACIJE U TOKIJU

Ministrica Pejčinović Burić u bilateralnom posjetu Japanu

Marija Pejčinović Burić
 Damjan Tadić / CROPIX

Hrvatska šefica diplomacije Marija Pejčinović Burić i njezin japanski domaćin Taro Kono potvrdili su u Tokiju dobre i prijateljske odnose dviju zemalja te razgovarali o aktualnim globalnim i regionalnim pitanjima i suradnji u multilateralnim organizacijama, priopćeno je u ponedjeljak iz MVEP-a.

Osim s Konom, u drugom dijelu službenog boravka u Japanu potpredsjednica vlade održala je niz bilateralnih sastanaka s predstavnicima japanskih institucija, nakon prvog dijela u kojemu je sudjelovala je od 22. do 24. ožujka na konferenciji Svjetskog skupa žena.

Ministrica Pejčinović Burić pozvala je ministra Kona u uzvratni posjet Republici Hrvatskoj.

Ministrica se također susrela s predstavnicima Japansko-hrvatske parlamentarne skupine prijateljstva na čelu s glavnim tajnikom skupine Nobuom Kishijem, te s čelništvom Japanske vanjskotrgovinske organizacije (JETRO). Na tom se sastanku razgovaralo o pružanju potpore gospodarstvenicima obiju država s ciljem daljnjeg jačanja međusobne trgovine i privlačenja investicija.

U tom kontekstu pozdravljeno je stupanje na snagu Sporazuma o gospodarskom partnerstvu između Europske unije i Japana te nedavno potpisanog Sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i Japana.

S predsjednikom uprave tvrtke Yazaki ministrica je razgovarala o daljnjem razvoju njihovog poslovanja u Hrvatskoj, kako na području istraživanja i razvoja, tako i o mogućnosti ulaganja u industrijsku proizvodnju.

Sa čelništvom Japanske udruge turističkih agencija (JATA) zaključeno je kako je neophodno intenzivirati promociju određenih ciljanih turističkih destinacija kako bi se nastavio trend većeg dolaska japanskih turista u Hrvatsku, dodao je MVEP u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:15