ŽALAC PREKRŠILA ZAKON

MINISTRICA S NEVAŽEĆOM VOZAČKOM NALETJELA NA DIJETE - VLADA 'Ostavku nije podnijela niti to očekujemo' POZNATI PROFESOR 'Trebala bi odmah odstupiti'

Zagreb, 061218.
Trg zrtava fasizma.
Sjednica Predsjednistva i Nacionalnog vijeca HDZ-a.
Na fotografiji: Gabrijela Zalac.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajač / CROPIX

Gabrijela Žalac

 

Djevojčica iz Vinkovaca teško je ozlijeđena u subotu oko 10 sati nakon što je na nju naletio osobni automobil Peugeot 308 kojim je upravljala Gabrijela Žalac, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Prema izvješću PU vukovarsko-srijemske, nesreća se dogodila u Ulici Ćirila i Metoda i to nakon što je djevojčica, kako je izvijestila policija, neoprezno prelazila cestu izvan obilježenog pješačkog prijelaza, nakon čega ju je udario automobil koji se kretao kolnikom.

Dijete je odmah prevezeno u Opću županijsku bolnicu Vinkovci, ali je zbog težine ozljeda - prijeloma desne potkoljenice, odnosno lisne i goljenične kosti, koje nasreću nisu životno opasne, donesena odluka da se radi operativnog zahvata preveze u KBC Osijek kako bi joj se tamo pružila sva potrebna medicinska pomoć i skrb.

Očevid na mjestu nesreće preuzelo je Općinsko državno odvjetništvo u Vinkovcima, a policija je alkotestirala ministricu, pri čemu nije utvrđeno prisutnost alkohola jer je alkotest pokazao 0 promila. No ministrica je vozila s nevažećom vozačkom dozvolom.

Vraćala se s vjeronauka

“Sukladno članku 196. st. 1 Zakona o sigurnosti prometa na cestama, izrečena joj je novčana kazna u iznosu od 1000 kn, odnosno 500 kn ako se plati na mjestu utvrđenja prekršaja, što je vozačica odmah i učinila”, izvijestili su iz policije, ali nismo uspjeli doznati koliko je dugo ministrica nezakonito vozila automobil s vozačkom kojoj je istekao rok valjanosti. Iz policije se nisu mogli očitovati ni o brzini kojom se ministrica kretala.

- To će se utvrditi vještačenjem - poručili su iz policije.

Nesreća se dogodila u ulici u kojoj ministrica i živi, a kako su nam rekli Vinkovčani koji stanuju u blizini, sve se dogodilo kad su se djeca vraćala s vjeronauka iz obližnje župne crkve Sv. Ćirila i Metoda, kamo je i ministrica došla po svoga sina koji pohađa vjeronauk s ozlijeđenom djevojčicom.

- Djeca su se vraćala s vjeronauka i neki od njih su prešli cestu, a djevojčica koja je nastradala odjednom je potrčala preko ceste kako bi sustigla prijatelje i u tom je trenutku naišao automobil koji je vozila gospođa Žalac. Ona je taman bila skrenula iz Erveničke ulice, nakon što je došla po sina koji je također bio na vjeronauku, a pretpostavljam da su se vozili kući, jer oni žive na kraju naše ulice - rekao nam je stanar Ulice Ćirila i Metoda.

Inače, prema izjavama očevidaca, ministrica je bila vidno potresena i uznemirena te je u policijski kombi, gdje je dala izjavu i obavila alkotestiranje, ušla plačući, što se nastavilo i dok je davala iskaz policajcima.

Nešto više o nesreći pokušali smo doznati i od same ministrice, no ona se nije javljala na naše telefonske pozive i upućene SMS poruke, nego je iz Ministarstva poslano očitovanje u kojem se navode već poznate okolnosti nesreće i kratka izjava. “S obzirom na šok za obje obitelji, oglašavamo se pisanim putem. Detaljnije o cijelom slučaju očitovat će se nadležne službe. U poslijepodnevnim satima gospođa Žalac posjetit će ozlijeđeno dijete”, izvijestili su u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU.

Iz Vlade, pak, poručuju da ne vide nikakvu političku odgovornost ministrice zbog prometne nesreće. Smatraju da se nesreća kakva se dogodila Gabrijeli Žalac može dogoditi svakome, da ministrica nije postupila neodgovorno, upravo suprotno. U Vladi pojašnjavaju da je ministrica odmah zaustavila automobili i pomogla unesrećenoj djevojčici, pokazala je brigu za njezino stanje, a osim toga, posjetit će je u bolnici. “Dakle, učinila je sve što je mogla i trebala”, kažu u Vladi. Doznajemo da Žalac zapravo rijetko vozi jer u pravilu vozi njezin suprug, a u Vladi nam nisu znali reći kada joj je istekla vozačka dozvola. Stranka Demokrati, pak, traži ministričinu ostavku te ističu da “netko tko je ministar u Vladi ne može kršiti propise vlastite zemlje. Ministrica Žalac treba odmah podnijeti ostavku. To je jedini ispravan način preuzimanja odgovornosti za svoje postupke”, poručili su iz Demokrata.

Posjet bolnici

- Ostavku nije podnijela niti to očekujemo, radi se o nesreći koja se nažalost mogla dogoditi bilo kome u prometu. Ona je potresena i teško joj je. U kontaktu je s obitelji djevojčice i posjetit će je u osječkoj bolnici u večernjim satima nakon operativnog zahvata. Kaznu za vožnju bez vozačke odmah je podmirila, radi se o prekršaju koji nema veze s nesrećom - rekao je Marko Milić, glasnogovornik Vlade.

Dr. Zdravko Petak, profesor na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, smatra da “za sve moraju vrijediti ista pravila, pa tako i za osobe koje imaju javne ovlast”. “Ako nema dokument koji se traži od nas građana, onda je to razlog više da se traži odgovornost ministrice, kaže dr. Petak, koji smatra da bi ministrica Gabrijela Žalac trebala odmah odstupiti s dužnosti jer je vozila bez valjane vozačke dozvole.

- Prva norma uređenog društva je da sva pravila jednako vrijede za sve, a posebno su pod lupom oni koji raspolažu javnim novcem, koji donose odluke za sve nas - kaže Petak i navodi kako mu je žao što se dogodila nesreća u kojoj je sudjelovala ministrica Žalac, ali činjenica da je vozila bez valjane vozačke dozvole ne ostavlja nikakav prostor da ju se ne pozove na političku odgovornost.

- To je elementarna stvar i ne može se reći kako nema nikoga boljeg tko bi je mogao zamijeniti na funkciji. Kad bismo tako gledali, onda bi se urušio cijeli sustav - kaže Petak i ističe da su pravila koja vrijede za sve, a posebno za ljude koji obnašaju javnu vlast, u tome neumoljiva.

PRIMJERI POLITIČKE ODGOVORNOSTI U SVIJETU Švedska ministrica zbog 0,2 promila podnijela ostavku

 

“Ovo je najveća pogreška u mom životu i za nju ću preuzeti odgovornost. Napustit ću ministarsku poziciju.” Ovim je riječima Alida Hadžialić, najmlađa ministrica u povijesti Švedske, u kolovozu 2016. godine napustila vladu jer je vozila pod utjecajem alkohola - 0,2 grama po litri krvi. Hadžialić je kao izbjeglica došla u Švedsku.

William John Janklow američki je političar koji je najdulje u povijesti bio guverner savezne države, šesnaest godina. Za člana Zastupničkog doma Kongresa izabran je 2002. godine. Godinu dana kasnije izazvao je prometnu nesreću u kojoj je poginuo vozač motora. Janklow nije stao na znaku stop.

Stefaan Devleeschouwer, gradonačelnik Brakela u Nizozemskoj, vozeći pod utjecajem alkohola izazvao je prometnu nesreću i odmah nakon toga podnio ostavku. John Thwaites, zamjenik premijera australske savezne države Victoria, dao je ostavku nakon što je njegov sin izazvao prometnu nesreću vozeći pod utjecajem alkohola.

Srpski ministar Dragan Veselinov nije 2003. godine osobno izazvao prometnu nesreću - vozio ga je službeni vozač, ali je u nesreći poginula pješakinja. Veselinov je dao ostavku, ali tek nakon pritiska javnosti.

Najpoznatiji slučaj prometne nesreće u kojoj je političar bio krivac je Chappaquiddick Incident. Ted Kennedy je vozio Mary Jo Kopechne i sletio s ceste. Suvozačica je poginula, a Ted Kennedy zbog te nesreće nije napustio politiku, ali nije uspio nikad postati američki predsjednik.

 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo