NEĆE BITI KAZNE

Ministrica se zaletjela: 'Gole grudi nisu nanijele štetu ugledu Ministarstva'

ZAGREB - Ministrica kulture Andrea Zlatar ekspresno je, vidjevši fotografije golih grudi svoje službenice Jelene Mikše u Poznanju, najavila sankcije protiv nje . Jelena se ogriješila o Etički kodeks državih službenika iako je u Poljsku na utakmicu Irske i Hrvatske putovala privatno, a svojim je golim grudima, pojednostavljeno, osramotila ministarstvo.

Otvorena rasprava

Jelena inače radi kao referentica u pismohrani ministarstva. Međutim, danas je nakon zasjedanja etičkih povjerenika Gordane Majcen i Borisa Jurinića prvo odlučeno da se odluka prolongira na 30 dana, što je potvrdila i glasnogovornica Nataša Petrinjak, nakon čega je ubrzo stigla i oslobađajuća presuda.

Dakle, odlučeno je kako protiv Jelene Mikše neće biti sankcija, iako ih je najavila ministrica Zlatar.

- Porazgovarali smo sa službenicom i upozorili je da takvo što više ne ponavlja - objasnili su u ministarstvu kulture. Ipak Jelenine grudi pokrenule su širu raspravu o privatnom i službenom tretmanu muškaraca i žena.

Naime, irski student Eamon Keegan koji je na tribinama stadiona uhvaćen kako Jeleni liže grudi, dočekan je kao heroj u svojoj zemlji, a engleskim je medijima rekao: Razočarao bih cijelu zemlju da sam propustio takvu šansu.

S druge strane Mikša je umalo pribijena na stup srama.

Povrede dužnosti

Prema Zakonu o državnim službenicima svi zaposleni u javnim ili državnim službama mogu biti kažnjeni zbog povrede dužnosti, teže ili lakše. O težim povredama odlučuju dva suda- Službenički sud i Viši službenički sud.

U posljednih deset godina pred takvim sudovima u Zagrebu su se našla 992 zaposlenika (548 na višem i 544 na nižem). Podsjećamo u državnoj upravi radi oko 250 tisuća službenika pa je riječ o malenoj brojci ljudi. Lani je na Višem službeničkom sudu zbog povreda zakona bio 61 zaposlenik, a preklani njih 76. Na nižem Službeničkom sudu lani 29, a preklani njih 45.

Od 2001. godine samo je 26 službenika otpušteno iz javnih i državničkih službi zbog teških povreda službene dužnosti, što znači njih 2,5 godišnje u prosjeku.

Povrede su najčešće bile: neizvršavanje obveza ili njihovo nesavjesno, nepravodobno ili nemarno izvršavanje. Na ljestvici slijedi ponašanje suprotno etičkom kodeksu koje nanosi štetu ugledu službe te odbijanje izvršenja naloga iz neopravdanih razloga.

Nezgrapna izjava

U Primorsko goranskoj županiji pak, puno su kokretniji. U deset godina vođen je 91 postupak. U šest navrata je optužba odbačena, u 22 slučaja postupak je obustavljen, a u 12 slučajeva je odluka bila oslobađajuća. Novčano su kažnjena 32 službenika, javno jedan, a pet ih je dobilo momentalni otkaz.

U Jeleninom slučaju ona se, pretpostavljalo se, ogriješila o Etički kodeks, preciznije o članak 7. koji kaže: U obavljanju službene dužnosti državni službenik dužan je čuvati osobni ugled, ugled državne službe i povjerenje građana u državnu službu. U obavljanju privatnih poslova državni službenik ne smije se koristiti službenim oznakama ili autoritetom radnog mjesta u državnoj službi.

Sinišu Kuhara, tajnika sindikata državnih i javnih službenika, smeta prva rekacija ministrice Zlatar.

- Izjava ministrice bila je nezgrapna i nedovoljno promišljena. Dozvolila si je da unarijed javno presudi u ovom slučaju. K tome na razini Ministarstva kulture ne postoji Etičko povjerenstvo na koje se poziva, već samo povjerenik za etiku koji služi za slučajeve lakše povrede kojom se ne nanosi šteta ugledu službe - kaže.

Moralno pitanje

- Radi se o ponašanju koje se može komentirati sa stajališta dobrog ukusa, ali ne o povredi Etičkog kodeksa i nanošenja štete ugledu službe. Navijačica je u Poznanu bila privatno i njen se performance teško može okarakterizirati kao javni nastup. Njene su privatne fotografije iscurile u javnost- zaključuje Kuhar.

Dakle, slučaj Jelene Mikše posve je benigan te nije prekršen kodeks, smatraju u sindikatu.

- U sindikatu sam od devedesetih godina i ne sjećam se ovakvog slučaja, što ne znači da se nije dogodio. Za mene je ovo eventualno moralno pitanje o čemu bi se moglo diskutirati. Cure su tamo išle privatno i mislim da se ovime ne bi trebala baviti cjelokupna javnost - kaže šef sindikata Boris Pleša.

‘Bilo bi zanimljivo saznati tko ju je uopće prijavio’

- Prije tjedan dana sam gledao prilog o navijačici koja je lansirala svoju karijeru modela tako što je među grudima držala mobitel. Ove dvije djevojke za razliku od nje među svoje su grudi smjestile kolegu navijača - kaže Siniša Kuhar, glavni tajnik sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH.

Naime, Zakonom o državnim službenicima, svaki službenik može biti kažnjen zbog povrede dužnosti koje mogu biti lake i teške. Lakša bi upravo moglo biti ponašanje Jelene Mikše, jer je to ponašanje suprotno Etičkom kodeksu koje ne nanosi štetu ugledu službe.

- Etički povjerenik u ovom slučaju je taj koji reagira na pritužbu i to tako da zatraži pisanu izjavu službenika na kojeg se pritužba odnosi. Bilo bi interesantno saznati tko je u ovom slučaju podnositelj tužbe (to mogu biti građani ali i drugi službenici). Temelj ne može biti javnost ili medijski natpisi i reakcije u medijima -kaže Kuhar dodajući kako se Mikša može žaliti na odluku što bi moglo pokrenuti ozbiljne konotacije u pogledu odvajanja privatnog od službenog.

U međuvremenu dvije su sestre, Jelena i Viktorija, izgubile mjesto navijačkih povjerenica NK Dinama. Nakon incidenta njihova su imena pobrisana sa web stranice kluba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 09:07