OSTALI BEZ INVALIDNINE

Ministrica Šikić: Osobe s Downom nepravedno su uskraćene za naknadu, uskoro ćemo to ispraviti

 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Ministrica rada i mirovinskog sustava Nada Šikić poručila je u srijedu, na početku vladine sjednice, da su roditeljima osoba s Downovim sindromom nepravedno i nepravilno uskraćene mjesečne naknade te najavila da će to vrlo skoro biti ispravljeno.

„Sasvim sigurno da su osobe s Down sindromom nepravedno i nepravilno isključene, izuzete od prava koje im pripadaju i to će u najskorijem roku biti ispravljeno“, rekla je Šikić.

Objasnila je da metode vještačenja u ovom trenutku, nažalost, nisu primjerene svim vrstama osiguranika. „Više smo puta rekli da su kršena osnovna ljudska prava osiguranika, odnosno najslabijih među nama, osoba s invaliditetom“, rekla je Šikić. Dodala je da je zbog toga u svibnju ove godine imenovana nova uprava Zavoda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom „koja intenzivno rad na organizaciji službe, a rade se i nove metodologije vještačenja“.

Šikić je objasnila i stav Vlade koja je dala negativno mišljenje na zaključke interpelacije na njezin rad u području radnog zakonodavstva, odnosno reguliranja rada na određeno vrijeme, koje predlažu šesnaestorica saborskih zastupnika.

Zastupnici traže da Banski dvori u roku od tri mjeseca Saboru predlože zakonski prijedlog koji jasno precizira koje su to sezonske djelatnosti u kojima je bez ograničenja ili uz minimalno ograničenje, dozvoljeno sklapanje ugovora o radu na određeno vrijeme. Također traže da Vlada za djelatnosti koje nisu sezonskoga karaktera uvede ograničenje broja sklopljenih ugovora o radu na određeno vrijeme do 20 posto od ukupnoga godišnjeg broja novosklopljenih ugovora o radu te da jasno precizira kriterije za sklapanje ugovora na određeno vrijeme u vansezonskim djelatnostima.

„Prijedlozi nisu prihvatljivi“, kazala je Šikić te se osvrnula na prigovor da u Hrvatskoj u protekle četiri godine postoji veliki nesrazmjer novozaposlenih na određeno i na neodređeno od oko 90 posto.

Predlagatelji interpelacije isključivo se pozivaju na podatke Zavoda za zapošljavanje, kazala je, dok podaci Zavoda za mirovinskog osiguranje, za razdoblje od 1. siječnja prošle godine do 31. ožujka ove godine, pokazuju da zapošljavanje na određeno vrijeme iznosi nešto više od 24 posto od ukupnog broja osiguranika.

Odnosno, kazala je Šikić, udio zaposlenih na određeno vrijeme raste po približno istim stopama po kojima raste i ukupna zaposlenost, a na taj udio znatno utječe i sve veći opseg sezonskog zapošljavanja.

Ukida se Zaklada "Hrvatska kuća - Croatia House"

U sklopu reformske mjere racionalizacije i smanjenja broja agencija, Vlada je danas Saboru predložila da ukine Zakladu „Hrvatska kuća – Croatia House“, a zamjenica ministra kulture Ana Lederer objasnila je da zaklada nije ispunila svoju zadaću zbog koje je osnovana.

U obrazloženju Vlade navodi se da Zaklada prvenstveno nije raspolagala s dovoljnim sredstvima kojima bi financijski, stručno i organizacijski u inozemstvu putem svojih predstavništava, centara za kulturu i na drugi način promicala hrvatsku kulturu, umjetnost i jezik te kulturnu baštinu.

Vlada je Saboru predložila i izmjenu Odluke o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga RH u misiji potpore miru „Resolute Support“ u Afganistanu kojom se omogućava povećanje broja hrvatskih vojnika u toj zemlji sa 70 na 95 i to od srpnja ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 07:58