MARIJA PEJČINOVIĆ BURIĆ

MINISTRICA VANJSKIH POSLOVA 'Nećemo slati prosvjednu notu Italiji zbog Tajanijeve izjave, to ne bi bila uobičajena diplomatska praksa'

Marija Pejčinović Burić
 Damjan Tadić / Hanza Media

Ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić rekla je da Hrvatska neće slati prosvjednu notu Italiji zbog izjave šefa Europskog parlamenta Antonia Tajanija, koji je u Basovizzi Istru i Dalmaciju nazvao talijanskima.

Kako piše N1, ministrica kaže da su najviši hrvatski dužnosnici, među njima i ona, već jasno osudili Tajanijevu izjavu, a nakon čega je predsjednik Europskog parlamenta u više navrata izrazio žaljenje.

Ministrica kaže da se možda očekivao i korak više od izraza žaljenja, ali smatra da, što se tiče prosvjedne note ili eventualnog razgovora s talijanskim veleposlanikom, toga neće biti s obzirom na funkciju koju Tajani obnaša.

- Mislim da u ovom slučaju to ne bi bila uobičajena diplomatska praksa, on je tamo bio kao šef Europskog parlamenta, mi ne možemo talijanskoj strani slati note. Jučer je i premijer osudio taj govor koji nije primjeren i osobno je zvao Tajanija - kazala je Pejčinović Burić ističući da je to bila primjerena reakcija.

- Nota se nema kome slati, on nije izabrani dužnosnik Italije, on je predsjednik Europskog parlamenta. Nema sljedećeg koraka koji se može u diplomatskom smislu napraviti.

Pejčinović Burić komentirala je i pisma predsjednice Grabar-Kitarović upućena Tajaniju i predsjedniku Italije Sergiu Mattarelli. S obzirom na ovlasti predsjednice, pojašnjava, ona takvo nešto može učiniti.

- Sasvim je u redu da to predsjednica učini, to je legitiman način da se izrazi dodatna zabrinutost - zaključila je Pejčinović Burić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:16